Figyelmeztettek, segítettek

970

Nem büntettek, figyelmeztettek és prizmákkal, mellényekkel segítettek a rendőrök egy közlekedési akció során. A kerékpárosok figyelmét igyekeztek felhívni arra, mennyire fontos, hogy látszódjanak. De autókat is ellenőriztek a rendőrök. Az esti órákban legfőképpen a szokásosnál jóval hangosabb autókat ellenőrzik, de azokat is, amelyeket nem a szabályoknak megfelelően fóliáztak le tulajdonosaik.

A lakosság nyugalmát megzavaró járműveket igyekeztek kiszűrni a hétvégén a rendőrök. A Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen végeznek rendszeresen ellenőrzéseket. A Ceglédi Rendőrkapitányságra ugyanis folyamatosan érkeznek bejelentések arról, szabálytalanul átalakított járművek zavarják az emberek esti pihenését. Ennek oka legfőképpen a kipufogó tuningolása, de speciális eszközzel azt is ellenőrizték a szakemberek, az ablakok sötétítése megfelel-e a szabályoknak.

SZABÓ ZOLTÁN r.százados, mb. vezető, közlekedési osztály CRK: „Az ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság emberei a járművet tételesen átvizsgálják és hogy ha nem megfelelő kialakítás van benne, azaz nem felel meg a műszaki szabályoknak, akkor műszaki vizsgára berendelik, ahol a megfelelő átalakításokat ki kell javítani és csak úgy mehet át műszaki vizsgán.”

Tegnap este pedig több helyszínen is a kerékpárosokat állították meg a rendőrök. Nem büntettek, figyelmeztettek és segítettek abban, hogy megfelelő láthatósági eszközökkel legyenek felszerelve a kerékpárok.

SZABÓ ZOLTÁN r.százados, mb. vezető, közlekedési osztály CRK: „Legfőképpen jellemző területünkre a kerékpáros közlekedés és arra szeretnénk felhívni a kerékpárosok figyelmét, hogy látszódjanak. Ez egy nagyon fontos dolog. Más  járműből bármilyen időjárási vagy látási viszonyok vannak, észleljék őket és így a baleseteket el tudják kerülni. A megfelelően kivilágított, felszerelt kerékpárt, esetlegesen egy láthatósági mellénnyel ellátott személyt messziről észre lehet venni a közlekedésben és el lehet kerülni a különböző súlyos sérüléseket a balesetek esetén.”

A legtöbb esetben hiányzik valamelyik vagy összes prizma. Nem megfelelő a világítás. Pedig életet menthet. Első és hátsó lámpa, két két prizma mindkét kerékre. Legalább ennyire szükség van, hogy látható és minden irányból észlelhető legyen a kerékpáros. De a gyalogosok figyelmét is erre hívják fel, hiszen az ő esetükben nincs jármű, amit fel tudnak szerelni, ezért a ruházatukat kell úgy kialakítani, hogy a gépjárművezetők idejében megláthassák őket és elkerülhetőek legyenek a tragédiák. A gépjárművezetők figyelmét pedig arra hívják fel, mennyire fontos hogy kellőképpen felkészítsék autóikat a téli útviszonyokra.