Az életműdíjas szobrász, restaurátor volt a Nyugdíjas Egyesület vendége

1280

Az Életműdíjas Diósi Pál szobrász, restaurátor volt tegnap a Honvéd Nyugdíjas Egyesület vendége. Az alkotó beszélt a kezdetekről, munkáiról és annak nehézségeiről. Nevéhez kötődik a katolikus templom előtti kereszt, a református templom egyik tornyának restaurálása és a pókbangó szobor is.

Hosszú út vezetett idáig – mondta Diósi Pál szobrász, restaurátor, akinek nevéhez számos patinás épület, templom és kastély restaurálása köthető.

DIÓSI PÁL, szobrász, restaurátor: ,,Amikor a Képzőművészeti Alapnál dolgoztam végig kellett járnom a szamárlétrát, mindenben részt vettem és így megtanultam a szakma csínját-bínját. Minden részét. – Igen kénytelen az ember.”

Legtöbbször egyházi munkákkal bízzák meg, ami elég összetett, hiszen a homlokzat kőből van, a belső részek pedig gipszmunkák és ahhoz, hogy szép legyen mindkettőhöz kell érteni. De még annak idején a márvánnyal is megismerkedett Diósi Pál.

DIÓSI PÁL, szobrász, restaurátor: ,,Dohánytartókat kezdtem el farigcsálni és utána jöttek a komolyabb dolgok is. Utána már a sírköves kért meg, hogy faragjak Jézus fejet, rózsákat, úgy hogy ő már látta, hogy nagyon ügyes a kezem, ott már indítottak a komolyabb feladatokra.”

Az előadáson projektoron keresztül tekinthették meg Diósi Pál munkáit a résztvevők.

DIÓSI PÁL, szobrász, restaurátor: ,,Somogyi József munkásságának, aki akkor még főiskolán tanár és ezek a szobrok kisplasztikával lettek megcsinálva, aztán felnagyítottuk erre a bronzfigura nagyságra és ott már én segítettem neki. Mint gyakornok voltam a keze alatt. Ez meg már az önálló munkám, restauráltuk a katolikus templom előtt levő kőkeresztet.”

Továbbá nevéhez köthető Cegléden a Református Templom egyik tornyának a restaurálása, valamint a Városháza aulájában található pókbangó szobor is, amit fiával Árpáddal ingyen, a város iránti szeretetből készített el. A szobor Cegléd védett orchideáját mintázza. De nem csak városban láthatók munkái, egyebek mellett dolgozott a Festetics kastélyon, a Szent István Bazilikán, a pécsi székesegyházon, a szegedi dómon és Berlinben, valamint Bécsben is. Tavaly az államalapítás ünnepén a Magyar Restaurátor Kamara Életműdíjjal jutalmazta.