Év végi hurkatöltés Csemőben

34

Igazi tanyasi hangulatban töltötték a hurkát és a kolbászt a Csemői Faluvédő és Szépítő Egyesület tagjai. A szervezet már 17 éve így zárja az évet, de nem csak ilyenkor évközben is számos programot szerveznek és aktívan kiveszik a részüket a település szépítésében is.

A hurka hozzávalói már javában rotyogtak a kondérban – a Csemői Faluvédő és Szépítő Egyesület tagjai Szőkéné Klári tanyáján gyűltek össze, hogy év végi hurkatöltő mulatságukon jól érezzék magukat és értékeljék az eltelt egy évüket.

MAROSI MIHÁLY, elnök, Faluvédő és Szépítő Egyesület: ,,17 éve csináljuk és nekünk van egy ilyen egész éves programunk, amit tulajdonképpen ezzel fejezünk be. Kezdődik egy Hóvirág bállal márciusban, utána Anyámtyúkja Főzőfesztivál, különböző falunapok, a virág verseny kihirdetése, csinálunk egy országos kirándulást. Tehát tulajdonképpen ezzel zárjuk az évünket, ez az értékelés.”

Már több helyen is elkészítették a finomságokat, de idén most igazi tanyasi hangulatban szerették volna eltölteni idejüket. Ez sikerült is.

MAROSI MIHÁLY, elnök, Faluvédő és Szépítő Egyesület: ,,Tulajdonképpen tudták régen a parasztemberek és a tanyasiak, hogy egy-egy nevezetes ünnepkor összejött a család. Most már a feleségek azt mondják, hogy piszkos, meg nem kellene, meg inkább a hűtőszekrénybe vágjuk le. Mi pedig úgy gondoltuk, hogy nem vágunk egy disznót, mert a szétosztása bonyolulttá teszi, azért is csináljuk ezt a hurka töltést.”

Az alapanyagok háztáji sertésből származnak, hiszen a háznál nevelkedett malacok húsa sokkal finomabb és egészségesebb is, mint a nagyüzemi keretek között tenyésztett állatoké.

TURCSIK ISTVÁN, böllér: ,,A sok éves hagyományőrző hurkafesztivál ez, nagyon finom minőségi anyagokból csináljuk. Folyamatosan szedjük kifelé, ahogy megfő, azt vesszük is ki. Még öt perce van a fejnek és a tüdőnek, utána kezdjük a darálást, ízesítést, természetesen a rizsfőzést.”

A kis házban már készültek a finomságok. A folyamat nem túl bonyolult, viszont két embert igényel. A belet felteszik a hurkatöltő csőrére és amíg az egyik ember tekeri a végét a másik igyekszik jól megformázni kezével a hurkákat és kolbászokat.  Az év végi közös hurka és kolbásztöltés közösségteremtő, jó hangulatú és várva várt esemény minden évben.