Szezonnak megfelelően válasszon!

224

Ha teheti mindig az adott évszakban termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszon – tanácsolják a szakemberek. Hiszen a szezonális termények mindig frissebbek, gazdagabb tápanyagforrással rendelkeznek, mint a külföldről behozott társaik. De az áruk is jellemzően alacsonyabb.

A hosszú, hideg tél után eljött az április, bár még az időjárás nem a legkedvezőbb a piacon és a boltokban már lehet kapni a tavaszi zöldségeket. Ilyenkor leginkább a zsenge, leveles növényeket keressük. Tavasszal vásároljunk spenótot, római salátát, snidlinget, zöldhagymát, friss petrezselymet, bazsalikomot, retket, répát- tanácsolják a szakemberek, akik szerint azért is érdemesebb ezeket választani. mert az idénynövényeket nem kell távoli országokból, több ezer kilométer távolságból importálni. Az utazás során sérülhet, szennyeződhet a termés. Ráadásul a szezonális zöldségek, gyümölcsök vásárlásával a helyi termelőket támogatjuk.De az is fontos, hogy az idényüket élő növényeket nem kell mesterséges szerekkel és fénnyel érlelni. A természetes körülmények között növekedett zöldségek és gyümölcsök frissek, vitamindúsak és jellemzően alacsonyabb árúak.