Több mint 1 milliárd forintos fejlesztés indul a ceglédi kórházban

346

Több mint 1 milliárd forintos fejlesztés veszi kezdetét a ceglédi kórházban. A közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára összesen 40 milliárd forint jut – mondta el egy ma tartott sajtótájékoztatón Földi László országgyűlési képviselő.

Az elmúlt években számos magyar kórházat sikerült felújítani uniós és hazai forrásokból. Most pedig az Egészséges Budapestért Program által a ceglédi egészségügyi intézménynek is igen nagy összeg jutott – mondta Földi László országgyűlési képviselő.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,A programból 40 milliárd forintot szabadított fel a kormány, ebből a 40 milliárd forintból 21 milliárd forint megy eszközök fejlesztésére, a többi 19-20 milliárd pedig épületek rendbetételére, új szárnyak megépítésére, illetve tervezési költségekre fogják fordítani.”

Ebből az összegből a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház 1 milliárd forintot, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház pedig 200 millió forint támogatást kap. Arról, hogy az összeget a ceglédi egészségügyi intézményben mire fordítják Dr. Pusztai Dezső főigazgató beszélt.

DR. PUSZTAI DEZSŐ, főigazgató, Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet: ,,Az 1 milliárdos összeg két részre tagolódik. 460 millió forint kifejezetten orvosi technológiai gépműszer beszerzésről szól. Ennek a teljes programja már rendelkezésre áll, ennek egyik legnagyobb eleme, ami a betegeket is nagyban érinti az 115 darab korszerű betegágy beszerzése. Ez december 15-éig meg fog történni.”

Továbbá számos kisebb, nagyobb műszert is megvásárolnak majd, ami az ellátást gyorsabbá és színvonalasabbá teszi. Az összeg másik része a tervezési költségeket fedezi. Szeretnék a kórház teljes épületét felújítani, valamint felépíteni egy új épületszárnyat, ahová a nem műtétes szakmákat költöztetnék.

DR. PUSZTAI DEZSŐ, főigazgató, Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet: ,,A központi épületben maradnának a műtétes szakmák és néhány ambulancia, ahol a kórházi komfortfokozat elérné azt a kívánt 21. századi szintet, hogy külön fürdőszobás és csak maximum négy ágyas kórtermek kerülnének kialakításra.”

A ceglédi kórház az Egészséges Budapestért Programon kívül az elmúlt félévben nyert 600 millió támogatást is. Ebből kifizették a CT berendezés még fennmaradó részleteit , a konyha és a mosoda felújítását, napelem komplexumot építettek a tetőre, valamint megszépítik az orvosszállókat is. Ez az összeg még az év eleji béremeléseket is fedezte – mondta a főigazgató.