1,2 milliárdos támogatás a gyerekekért

3403

Fejlesztőjátékokra, eszközökre is lehet pályázni májustól, mintegy 1,2 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre a nevelőszülői hálózat fejlesztésére-ezt ma délelőtt Cegléden jelentették be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai. A pályázat ahhoz nyújt segítséget, hogy a nevelőszülőknél élő gyerekek minden, a fejlődésükhöz szükséges eszközt megkapjanak.

Sok vendég érkezett ma a Langó családhoz, a gyerekek minden játékot megmutattak a hozzájuk érkező politikusoknak. Langóné Anikó 12 éve vállalta, hogy nevelőszülő lesz.

LANGÓ SÁNDORNÉ: Én ápolónő vagyok, mindig is közel állt hozzám a másokon való segítés és így nem volt kérdés és belevágtam.

Gyönyörű de nem könnyű feladat nevelőszülőnek lenni. mégis újra belevágna-mondta Anikó. Három down szindrómás gyermeket nevel, a legkisebb 4 és fél, a legnagyobb 9 éves. Magyarországon 15 ezer gyerek él nevelőszülőknél.

SZINKRON: SCHANDA TAMÁS, EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár: Nagy csodálattal tekintünk azokra a szülőkre és házaspárokra akik vállalják, hogy nevelőszülők lesznek, szerető családi légkört biztosítanak a gyerekeknek. Becsülendő, tisztelendő az az erő, ami a nevelőszülői tevékenységhez kell, ehhez a gyönyörű, és nagy feladathoz.

A kormány a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer fejlesztését is kiemelten fontosnak tartja-folytatta az államtitkár. 2014 óta négyszeresére nőtt a nevelőszülői díj, foglalkoztatási jogviszonnyá alakította a nevelőszülői státuszt, és lehetővé tették, hogy időkorlátozás nélkül vállalhassanak munkát a nevelőszülők. Új képzési struktúrát alakítottak ki, a korábbi 500 órás helyett 240 órás képzésben kell résztvenniük a leendő nevelőszülőknek.

SZINKRON: CZIBERE KÁROLY,   EMMI Szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár: A kormány 500 millió forintot különített el arra, hogy a következő években a toborzás eredményeképpen ezt a szolgálatot választó nevelőszülők számára ingyenesen tegye hozzáférhetővé a 240 órás felkészítést. Ezzel párhuzamosan kijelölte a képző intézményeket is.

A nevelőszülőknél élő gyerekek életesélyeit, megfelelő gondozásukat segítendő pályázati lehetőség nyílik májustól-jelentették be ma délelőtt. Összesen 1,2 miliárdos keretösszeg áll majd rendelkezésre.

SCHANDA TAMÁS, EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár: Támogatjuk az ellátásban részesülő gyermekek, fiatal felnőttek mentálhigiénes,. pedagógiai, szocializásiós és társadalmi integrációs szükségleteire fókuszáló eszközbeszerzéseket, és az ezek alkalmazásához szükséges szakemberek képzését, a kompetenciáiknak fejlesztését is.

7 milliótól 100 millió forintig nyerhető el támogatás. Költségvetési szervek, egyházak, alapítványok és egyesületek pályázhatnak majd május 15-től. A támogatás 100%-os, vagyis nem szükséges önerő-tette hozzá az államtitkár. Langóné Anikó nagyon örül a pályázási lehetőségnek, mint mondja: nagy szükség lenne fejlesztőeszközökre.

A sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője, Földi László is örömét fejezte ki a nevelőszülői hálózatot segítő újabb támogatásért, hiszen Cegléden és a térségben nagy szükség van a segítségre.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: Ebben a járásban 370 gyermeket nevelnek nevelőszülők, és idetartozik még a nagykőrösi járás is, ahol 56 gyermeket nevelnek nevelőszülők. Ebben benne vannak az állami intézmények által fenntartott rendszer és az egyházak által fenntartott rendszer is természetesen.

A kormány elérte, hogy a 12 év alatti gyermekek, akiket ki kellett emelni vér szerinti családjukból, nem intézményekben, hanem nevelőszülőknél élnek. A kicsik így sokkal nagyobb érzelmi kötöttségben, biztonságban nevelkedhetnek.