23 helyszínen szedték a szemetet

1127

Mintegy ezer zsák szemét gyűlt össze a Teszedd nevet viselő, környezetvédelmi akcióban. Cegléd idén is csatlakozott az országos hulladékgyűjtéshez. A belvárosban és a külterületeken összesen 23 helyszínen szedték a szemetet diákok, szülők és nagyszülők egyaránt.

A polgármesteri hivatal munkatársai több csoportban indultak szemetet szedni péntek délután. De a ceglédi honvéd nyugdíjasok is csatlakoztak, ottjártunkkor éppen összesöpörték az utcán eldobott hulladékot. A diákok is jó pár zsáknyi hulladékot gyűjtöttek. A Várkonyi iskolások a Gubody park környékét tisztították meg. A gyerekek több zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze. És nem volt ez másként a Csengeriben, a Déli úton, vagy éppen a Malomtószélen sem. A ceglédiek a TESZEDD nevű, országos szemétszedéshez csatlakozva gyűjtötték a hulladékot, a város ugyanis idén is részt vett az akcióban. A csapatok 23 helyszínen tisztították a környezetet.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: A csapatok fele az önkormányzat dolgozóiból tevődik ki, a másik fele pedig az iskolásokból. Általános iskolásokat is kértünk segítségül, valamint a középiskolákból is. Minden középiskolát. A Török János Szakközépiskola vállalta a tangazdaság környékét. Az is egy nagyon elhanyagolt terület. de ezt önként ők minden évben felvállalják. Kisbuszokkal kiviszik a gyerekeket és ott nagyon nagy munkát végeznek.

A belvárosban kevesebb, a város külső peremein viszont nagyon sok szemét gyűlt össze. A TESZEDD akció célja nem csak a szemétszedés, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre. Sok iskolában minden nap foglalkoznak a témával.

Lillához és az osztályához hasonlóan sok tizenéves gondolkozik így. De sajnos vannak ellenpéldák is. A tapasztalat szerint az egészen kicsik fogékonyabbak a környezetvédelemre.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: Én úgy látom és úgy gondolom, hogy az óvodások azok, akik nagyon környezettudatosan élnek. Inkább tinédzser korban felejtődik el az a nevelés. De reménykedünk abban, hogy aki felszedi más után a szemetet, az legközelebb meggondolja, hogy eldobja-e.

A város főutcáit, tereit folyamatosan takaríttatja a város, de ahogyan látható, ez sajnos nem elég. A valódi megoldás az lenne, ha mindenki ügyelne környezetünk tisztasáságra-tette hozzá az alpolgármester. A  Teszedd akcióban mintegy ezer zsáknyi szemét gyűlt össze.