288 milliót nyert a kórház fejlesztésre

851

Új berendezésekre nyert forrást a Toldy Ferenc Kórház. Az élelmezési osztályt valamint a mosodát tudják fejleszteni, egy új információs rendszer pedig abban segít, hogy gyorsabbá váljon a betegek ellátása a sürgősségi osztályon. Az intézmény négy pályázaton is sikeresen szerepelt, amely több mint 288 millió forintos plussz bevételt jelent. A pénzből a CT berendezés végtörlesztésére is sor kerülhet. A kórház ezzel havi 4 millió forintot tud spórolni.

 

Jó hírekkel indul a Toldy Ferenc Kórház idei éve. Az intézmény tavaly beadott tíz pályázata közül négy sikeresen szerepelt, ami azt jelenti, hogy több mint 288 millió forintot fejlesztésre fordíthatnak. A támogatási pénz egy részéből csőposta rendszert alakítanak ki a sürgősségi osztály és a Központi Laboratórium között.

PUSZTAI DEZSŐ, főigazgató, Toldy Ferenc Kórház. Ezzel jelentősen lerövidül a sürgősségi osztályon a betegek ellátásának az ideje. Sokkal gyorsabbá válhat a minták, eredmények biztosítása, és ezzel reméljük, hogy felgyorsul a sürgősségi osztályon az elég nagy számú betegellátás, ami néha nagyon elhúzódik és sok ideig tart.

 

A fejlesztés a sürgősségi mellett az élelmezési osztályt is érinti. 60 millió forintot költhetnek korszerűsítése. Az összegből teljesen lecseréli a konyhatechnológiát, az elektromos hálózatot, valamint a részleg burkolatát is. A mosodára 71 millió forint támogatás áll rendelkezésre. Itt energiatakarékos technológiát alakítanak ki, amellyel évente akár 8-10 milliót is spórolhat a kórház-mondta a főigazgató. A 288 milli forintos pályázati támogatás legnagyobb részét a CT berendezés 153 millió forintos végtörlesztése teszi ki.

PUSZTAI DEZSŐ, főigazgató, Toldy Ferenc Kórház: Béreltünk egy CT berendezést, aminek elég komoly havi bérleti díja volt. 4 millió forint összegben. Ezt egyösszegben most rendelkezésre bocsátja a fenntartó. Kifizetjük, és ezzel gyakorlatilag a kórház likviditása a havi működési költsége 4 millió forinttal javul havonta.

A kórház az állam konszolidációja mellett az úgynevezett kasszasöprési maradványösszegből is kapott 21 millió forintot, továbbá a vis maior keretből további forrásra is számíthat az intézmény. Pusztai Dezső bízik benne, hogy a 2015-ben kezdődött pozitív tendencia folytatódik. Az kiemelkedően esztendő volt, az állami 750 milliós konszolidációs támogatása mellett 600 millió forintot kaptak hogy az elavult gépeket lecseréljék-emlékeztetett a főigazgató.