80 éves Baranyi Ferenc

1167

Barátai,tisztelői, ismerősei köszöntötték 80.születésnapján Baranyi Ferencet. A Kossuth díjas költő-műfordítónak szülővárosában, Pilisen tartottak ünnepséget, ahol Cegléd Barátainak Köre is ajándékkal lepte meg, zenei meglepetésként pedig a Dobmúzeum Trió játszott az ünnepeltnek. Baranyi Ferenc meghatódva mondott köszönetet, Ceglédhez ifjúságának jelentős része és jónéhány barát is köti.

 

Tapssal fogadták Baranyi Ferencet a pilisi Városházán. Sokan köszöntötték a Kossuth díjas író-költő-műfordítót 80. születésnapján. Baranyi Ferenc gazdag életművét, sokoldalú munkásságát számos szakmai díjjal ismerték el, a pilisi polgármester köszöntőjében a regionális Prima díjátadást idézte fel.

 

SIMÓ GÁBORNÉ, polgármester, Pilis. Amikor a filmet bemutatták a ő munkásságának a méltatásával, ott álltunk ketten a színpad lépcsője előtt mind a ketten könnyes szemekkel egymás kezét szorítva és nem hittük el,hogy ez megtörténhet. És utána elhittük.

Baranyi Ferencnek 48 kötete jelent meg, operalibrettókat írt és fordított, televíziós dokumentumjátékai nagy zeneszerzők életét és munkásságát ismertették. Leginkább olasz és francia költők műveit fordította magyarra. Baranyi Ferenc ifjúságának jelentős része kötődik Ceglédhez, nagyon szereti városunkat. Cegléd Barátainak Köre nevében Szatmári Gábor köszöntötte az ünnepeltet, aki úgy fogalmazott: atyai jóbarátjának tekinti Baranyi Ferencet, már gyermekkorában is rajongott műveiért, több mint 10 évvel ezelőtt pedig személyesen is találkoztak.

 

SZATMÁRI GÁBOR:  Akkor ismertem meg Baranyi Ferencet az embert, és ez az ember nagyon ember volt. Édesapám jutott eszembe, akinek az egyik fő műve-filozófiatanár is volt-„Keresem az embert” című tanulmánya. Engem is nagyon megragadott és mindenkiben az embert keresem. Baranyi Ferencben nagyon nem kell keresni, mert lerí róla.

Baranyi Ferencnek számos élményt és barátságot is adott Cegléd, így mindig szívesen jön városunkba és szeretettel beszél az itt töltött évekről. A város nevében Kármán Sándor és Lénárd Béla köszöntötte az ünnepeltet. A csomagok mellett zenei meglepetést is kapott Baranyi Feenc. A pilisi zenész egyesület játéka és a ceglédi Dobmúzeum Trió, vagyis Kármán Sándor, Lénárd Béla és Szalay Gábor játszott az ünnepelt tiszteletére. A Kossuth díjas költő meghatódva mondott köszönetet a sok szeretetért.

BARANYI FERENC: Számos helyen voltak most rendezvények, de akkora szeretetet, mint életemnek e három, nagyon fontos helyszínén kaptam. Nyáregyházán,Pilisen és a ceglédiektől. Másutt nem kaptam ekkora szeretetet és én ezt nagyon köszönöm.

A születésnapról természetesen a torta sem hiányozhatott, a 80 szeletes édesség mellett együtt koccintottak a vendégek az ünnepelttel.