90. születésnapot köszöntöttek

1046

A hosszú élet titka a génekben és persze a humorban keresendő – legalábbis ezt vallja Zsolnai István, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntött a város. A korát meghazudtolóan fiatal és aktív férfi a mai napig mindent elvégez a ház körül, ami szükséges, pedig sok sok nehézség és fájdalom is övezte életútját.

Nem kissé meglepve vették tudomásul a vendégek érkezéskor, hogy az a férfi, aki maga nyitott ajtót maga az ünnepelt és 90 éves. Zsolnai Istvánt köszöntötte születésnapján az alpolgármester, Hegedűs Ágota. Zsolnai István – ahogy az akkoriban szokás volt – már gyerekfejjel megtanulta, mi is az munka.

ZSOLNAI ISTVÁN: „Apám hazajött egyszer – kijártam akkor már a hat osztályt – és azt mondja: na fiam, mész kárpitosnak. Na jól van, megyek, de azt sem tudtam, mi az.”

Inas lett a Szárcsa utca és Kossuth Ferenc utca sarkán, Kis és Mikolovics műhelyében. Zsolnai István elmondta: sok akadály keresztezte útját élete során. Sok rossz élmény is, ami évtizedeken át meghatározta életét. Eredeti nevük Zsámberger volt. Így a német származásúakkal együtt fogságba került. Sok viszontagság és verés után megszökött. De a bélyeg megmaradt.

ZSOLNAI ISTVÁN: „Megéreztem ezt én egész életem során, mert ezen az egy oklevélen kívül én semmit nem kaptam. A személyi kartonomra rá volt írva, hogy politikailag megbízhatatlan. Próbáltak átnevelni, menni kellett, mert művezető lettem a Ktsz-ben, az elnök Magyar Laci nagyon jó barátom volt és ő vállalt a pártbizottságon értem felelősséget. Így ment ez akkor. Így ment.”

24 évet dolgozott a Ktsz.ben, majd váltani kényszerült. A Róna Vendéglátóipari Vállalathoz került, karbantartó lett. De szakmája mindig elő-előkerült. A mai napi is minden nap bemegy a műhelybe és csinál valamit. Káros szenvedélye sosem volt, egy ideig dohányzott, de az is ahogy jött, úgy ment is. Ám úgy véli a gének nagy szerepet játszanak a hosszú életben. Családja pedig úgy véli, a humor is, amivel bőséggel meg van áldva Zsolnai István. És bizonyára a család is titka ennek, hiszen ugyan 5 éve özvegy már, de gyermekei mellett 5 unokája és 7 dédunokája is köszöntötte  a jeles évfordulón.