Betekinthettek a rendőrség életébe

1678

: Lövéstől, szirénától volt hangos ma délelőtt a Ceglédi Rendőrkapitányság udvara. Óvodás és általános iskolás gyerekeknek mutatták be hogyan dolgozik együtt a rendőr és kutyája. De volt ujjlenyomatvétel és a régi egyenruhákat, fegyvereket is megmutatták a kicsiknek. Az izgalmas programok egyik fontos célja, hogy minél több gyerek kapjon kedvet a rendőri hivatáshoz.

Nagy volt a zsongás ma a Ceglédi Rendőrkapitányság előtt. A szolgálati járművekbe beülhettek a gyerekek, sőt még a rendőrségi motorra is felszállhattak. A kicsik alig győzték kivárni a sorukat.

MAJOROSI BORA BOJÁNA: ,,Tudod-e, hogy mi a feladata a rendőröknek? Hogy elkapják a bűnözőket.”

A nyílt nap nem titkolt célja, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a rendőrök életébe és kedvet kapjanak a hivatáshoz – mondta Bori Zoltán rendőr alezredes.

BORI ZOLTÁN, r.alezredes, Közrendvédelmi Osztályvezető, CRK: ,,Szinte azt tudom mondani, hogy fokozódó az érdeklődés, tehát egyre többen érdeklődnek nem csak az alsós, illetve a felsős gyerekek, hanem óvodákból is egyre nagyobb közönség jön el hozzánk évről évre. Most már próbálunk szelektálni és egy-egy célcsoportot szólítunk meg benne és talán így a rendőrségnek az elfogadását és segítségét is magunk irányába tudjuk terelni.”

Mint bármely más szakmában itt is folyamatosan kell az utánpótlás – hangsúlyozta az alezredes, aki arról is beszélt, hogy milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie annak, aki a rendőri hivatást szeretné választani.

BORI ZOLTÁN, r.alezredes, Közrendvédelmi Osztályvezető, CRK: ,,Mivel emberekkel foglalkozunk nap mint nap, ezért megfelelő kommunikációra, empátiára van szükség legfőképpen. Ehhez nem baj, ha társul egy kiállás is, hiszen egy nagyon fontos dolog a munkákban.”

Idén nem csak a város iskoláiból, óvodáiból, hanem Tápiószőlősről is érkeztek fiatalok. Fetter Gábor például már határozottan tudja, hogy ezt a hivatást szeretné választani.

FETTER GÁBOR: ,,Rendőr szeretnék majd lenni, Újszászra jelentkeztem a gimnáziumba tovább tanulni rendészeti és közigazgatás szakára. Utána pedig szeretnék egy főiskolát csinálni és bűnügyi nyomozó a cél, kutyás bűnügyi nyomozó szeretnék lenni.”

Egy másik tápiószőlősi diák Halupka István is rendőr szeretne lenni. Ő arról is beszélt, hogy mennyire örül annak, hogy részt vehetett a rendőrség nyílt napján.

HALUPKA ISTVÁN: ,,Tetszik, nagyon jó, a kutyásbemutató is fantasztikus volt, a kutya nagyon ügyes, remek volt.”

Az udvaron összegyűlt diákok és óvodások egy különleges kutyásbemutatót is láthattak. A rendőr megmutatta mennyire fegyelmezetten dolgozik a kutyája, hiszen minden parancsát és utasítását követte. A bemutatón azt is láthatták mi történik akkor, ha egy bűnöző rálő a kutyásrendőrre. A nyílt napon kipróbálhatták a rendőrségi páncélokat is. Valamint megnézhették a hadtörténeti, rendvédelmi kiállításon a különböző ruhákat, fegyvereket és kipróbálhatták az alkohol és a drog szimulációs szemüvegeket is.