A kommunizmus áldozataira emlékeztek

1058

„A mai kor szabadságban élő emberének felfoghatatlan azoknak éveknek a mindennapjait átszövő rémülete és a gyanakvás. Ezért kell ma, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján felidéznünk a szörnyű múltat, hogy annak árnya soha többé ne térhessen vissza!” – így fogalmazott Takáts László az emléknapon tartott rendezvényen. Történelmi visszatekintést Házi Balázs, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársa tartott.

A szovjet megszállók 1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazda Párt főtitkárát, akit képviselői mentelmi joga nem tudott megvédeni sem a letartóztatástól, sem a koncepciós eljárást követő hosszú börtönévektől. Az Országgyűlés 2000. június 16-ával nyilvánította minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester:  „Ma ismét emlékezni gyűltünk össze. Emlékezni egy általunk át nem élt szörnyűséges világra, egy beteg, kegyetlen rendszer gaztetteire. A mai napon a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Ez a nap évről-évre alkalmat ad a múlttal való szembenézésre. Mert kötelességünk megemlékezni az embertelen körülmények között elpusztított áldozatokról. Kötelességünk leróni tiszteletünket a túlélőknek és azt is kötelességünké teszi a mai nap, hogy Ti, Kedves Fiatalok, a felnövekvő új magyar generáció is megismerje azoknak az évtizedeknek a borzalmait és hiteles tudásotok legyen arról, min mentek keresztül az akkori ifjak.”

A politikus emblematikus letartóztatása az első állomása volt annak az eltervezett folyamatnak, amely során a kommunista párt megkezdte a totális egypárti diktatúra sötét korszakának kiépítését Magyarországon, és ma már tudjuk jól, Magyarországot hová taszította ez a kegyetlen rendszer – emelte ki Takáts László.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Ti már szerencsére csak tanulmányaitokból ismerhetitek a sztálinizmust, a Rákosi-Gerő-Rajk-Farkas Mihály-féle magyarországi kommunizmust. A malenkij robotot, a Gulágot, az 1950-ben felállított recski munkatábort, Kistarcsát, a hortobágyi kitelepítést, a váci börtönt, az Andrássy út 60-at, az ÁVH-t, az 1956-os forradalom hőseit és mártírjait, vagy éppen a Kárpát-medence legnagyobb szovjet hadifogolytáborát, a Cegléden téglákba vésett történelmet.”

Történelmi visszatekintést Házi Balázs, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársa tartott. Úgy fogalmazott: a hétköznapok szürke sodrában néha meg kell állnunk és számot kell vetnünk.

HÁZI BALÁZS: „Meg kell határoznunk, ha más nem magunk számára, hogy kik is vagyunk. Ebben óriási szerepe van az emlékezetnek és az emlékezésnek, mint tudatformáló erőnek. Ez nem csak egyéni tudatunkat, hanem közösségünknek, népünknek, nemzetünknek tudatát és ezáltal önazonosságát is megadja.”

A történelmi visszatekintés után a Ceglédi Szakképzési Centrum Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói mutatták be megemlékező műsorukat.