A néhai cukrászmesterre emlékeztek

1652

A ceglédi születésű bonbonkirályra, Kérszigeti Dékány Mihályra emlékeztek ma az Újvároson található cukrászdánál. Az épület falán tábla őrzi a néhai cukrászmester emlékét. A táblánál a térség országgyűlési képviselője és a polgármester mellett ma délelőtt Dékány Mihály leszármazottjai is tiszteletüket tették.

Kérszigeti Dékány Mihály 1870-ben született Cegléden. Cukrászdinasztiából származott, tehetségét pedig nem csak Magyarországon, világszerte kamatoztatta, még az orosz cárnak is elkészítette legfinomabb bonbonjait. Tiszteletére néhány éve emléktáblát avattak az Újvároson található cukrászda falán. Ma délelőtt pedig az 1936-ban elhunyt mesterrel emlékeztek.

 LAJOS MARY, tulajdonos, Békebeli Cukrászda: Itt született ez a mester, mit teszünk mai emberek érte. Akkor megbeszéltük, hogy a tavalyi csokoládé verseny nem tudott összejönni mert nem olyan fejlett a csokoládé kultúra Magyarországon, de emlékezni tudunk. Tehát ez az alkalom az ami miatt összejöttünk.

 Kérszigeti Dékány Mihály több cukrász világkiállításon is díjat nyert, mindenhol megállta a helyét, magyarságát, a gyökereit visztont soha nem tagadta meg. A ceglédi cukrászda fontosnak tartja, hogy ápolja a néhai mester emlékét, amelyért a térség országgyűlési képviselője is köszönetet mondott a Lajos családnak.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: Azt gondolom, hogy egy ilyen emlékezés nem csak Kérszigeti Dékány úrról szól, hanem mindazokról, akik valamit is tettek ezért a nemzetért ebben az évezredben is.

 Mi ceglédiek büszkék vagyunk nagyjainkra, büszkék vagyunk múltunkra-ezt már Cegléd polgármestere mondta a megemlékezésen. Takáts László elismerően szólt Kérszigeti Dékány Mihály munkásságáról.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: A bonbonkirály Ceglédtől Chicago-ig vezető kalandos életútját már sokan feldolgozták, én most itt, emléktáblája előtt a köszönetemet fejezem ki azért, mert van egy hely Cegléden, ahol ilyen szépen ápolják az emlékét.

A megemlékezésen Jagyutt Péter, mestercukrász a szakmában bekövetkezett változásokról szólt.

JAGYUTT PÉTER, mestercukrász: Az elmúlt húsz év hozta azt a lehetőséget, hogy minden olyan, magára valamit adó cukrász megismerkedjen a csokoládéval, nem csak pótszerekkel, hanem magával a csokoládéval.

Kérszigeti Dékány Mihály emléktábláját a néhai cukrászmester leszármazottjai koszorúzták meg. Majd magyar zeneszerzők művei csendültek fel a zongorán.