Ahány csapat, annyi csülök étel

1293

Hagyományt szeretne teremteni a csülökfőző versenyből Ceglédbercel. A település első alkalommal hirdette meg az augusztus 20-i ünnep kapcsán. A megmérettetés nagyon népszerű volt, 38 csapat nevezett. A zsűri hagyományos és egészen különleges ízvilággal is készült ételeket kóstolt. A nyertes vándorkupát kapott, de egyik csapat sem távozott üres kézzel, egy-egy méter szalámit is hazavihettek a versenyről.

Lelkesen kezdtek neki a csapatok a főzésnek már kora reggel. Hiszen a csülök a magyar konyha egyik legidőigényesebb étele. Ceglédbercel önkormányzata első alkalommal hirdette meg a versenyt az augusztus 20-i ünnepség kapcsán. 38 csapat nevezett, érkeztek helyiek, környékbeliek, sőt még határon túliak is. Mindenkinek meg volt a saját, jól bevált receptje. A már rutinos főzők szerint nem csak tudás, érzelem is kell a tökéletes ételhez.

PETRÓ MÁTYÁS: Itt nem a fűszer a lényeg, hanem a szív. Ha az megvan, akkor minden jó, ezt mondta a fő séf. Összehozza a csapatot, amikor elmentünk Pestlőrincre, ott is indultunk a fesztiválon, eltelik a nap, szórakozunk és elvagyunk.

38 féle étel, 38 féle ízvilág. Voltak akik sütötték, míg mások főzték a csülköt. Csülkös bab, pacalos és káposztás csülök-csak néhány étel, amit készítettek az indulók. És az sem volt mindegy, miben készül az étel. Az egyik csapat például agyagedényt használt. Érezhetően más az étel ebben, mint például egy bográcsban.

ORAVECZ JÁNOS: Óriási különbség van, mert itt az ízek bent maradnak magába az edénybe. Ugyanis előtte, mikor beáztatják, a víz befelé nyomja és homogén íz lesz, mégis minden érződik, most a csülök íz, de minden íz, minden zöldség íze külön.

A zsűri minden ételben talált valami egyedit, különlegességet. A dicséret mellé azért néhány jótanácsot is adtak a profi szakácsok,például a fűszerezést illetően.

VÉR JÁNOS, zsűritag: A magyar pirospaprikánál nincs jobb. Csak sajnos megint a tapasztalatom, hogy a pirospaprikával nem tudnak bánni. Ráteszik rögtön a hagymára, és tudni kell, hogy a pirospaprikának egy olyan tulajdonsága van, hogy 50 perc után elkezd keseredni. Keserűk az ételek.

A csülökfőzőversenyt az egyik húsipari vállalat is támogatta. Így a verseny végén értékes ajándékokat kaptak a résztvevők. A nyertes a vándorkupát is hazavihette, és egy-egy méter szalámit is kiosztottak a szervezők a csapatoknak.

TÖRÖK JÓZSEF, polgármester, Ceglédbercel: Azt az egy méteres szalámit, amíg megeszik addig emlékezzenek arra, hogy Ceglédbercelen eltöltöttek egy kellemes napot. Emléklappal, tehát megadva a módját, hogy mindenki tudja, hogy itt volt Ceglédbercelen, jól érezte magát, főzhetett, süthetett, és barátságokat köthetett.

Ceglédbercel hagyományt szeretne teremteni a csülökfőző versenyből-mondta a polgármester.