Albérlet vagy saját lakás?

1401

Egyre kevesebb albérletet találni, és ami van, az is egyre drágább-ez a tapasztalat az ingatlanpiacon. Cegléden a környékbeli településekhez hasonlóak az árak, 50-60 ezer alatt szinte lehetetlen lakást kivenni. Sokan úgy gondolkoznak, hogy inkább saját ingatlant vásárolnak, hiszen a hitel törlesztése ugyanannyi, vagy kevesebb, mint az albérleti díj. Népszerű a CSOK, vagyis a családok otthonteremtési támogatása, amely már egy gyerek után igényelhető.

A legtöbben interneten keresnek kiadó lakást, de sokan vannak, akik ingatlanirodához fordulnak segítségért. Az albérlet vadászoknak nehéz dolguk van, hiszen kevés kiadó lakás van, és ha van is, sokkal többe kerül, mint néhány éve.

DR. SÜKÖSDINÉ TAKÁCS ÉVA, hitelközvetítő, Otthon Centrum: Cegléden is növekvő tendenciát mutatnak az árak. Az ügyfelek nap mint nap keresik az albérleti ingatlanokat. Nagyon kevés kiadó ingatlan van, illetve az árak ennek megfelelően növekvő tendenciát mutatnak.

Egy panellakásért néhány éve 30-35 ezer forintot kértek, most lehetetlen ennyiért kivenni, akár 60 ezer forintot vagy ennél többet is elkérhetnek érte havonta-mondta aza szakértő. Nagy az igény az albérletekre, így most azok járnak nagyon jól, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant. A kiadott lakás vagy ház ára ugyanis 10-13 év alatt megtérül. Most szinte minden típusú ingatlanra van kereslet.

DR. SÜKÖSDINÉ TAKÁCS ÉVA, hitelközvetítő, Otthon Centrum: Lakásokat is keresnek, családi házat is keresnek, alapvetően keresleti piac van és ennek megfelelően keresik az emberek a lehetőségeket.

Az egyre növekvő albérleti árak sokakat arra ösztönöz, hogy saját ingatlant vásároljanak. Hiszen az esetek jelentős részében ugyanannyi vagy még kevesebb a hitel havi törlesztőrészlete, mint az albérleti díj. Az ingatlanpiacnak még nagyobb lökést adott a CSOK, avagy a családok otthonteremtési kedvezménye, amelyet akár egy gyerek után is lehet igényelni. Persze adott feltételekkel.

DR. SÜKÖSDINÉ TAKÁCS ÉVA, hitelközvetítő, Otthon Centrum: Az esetek nagyrészében az ingatlanvásárláshoz CSOK igénylés is kapcsolódik. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy törvény írja elő a szabályokat, vannak személyi és tárgyi feltételei. A személyi feltételeknél az ügyfeleknek kell az igénylőknek kell megfelelni a CSOK feltételeinek. A tárgyi feltételek az ingatlanra vonatkoznak tehát az ingatlannak kell CSOK-ra alkalmasnak lennie. tehát egy komplex beszélgetés zajlik, amikor az ügyfelekkel találkozunk.

A kormány törekvése, hogy csökkenjenek a CSOK igénylésének adminisztratív terhei, vagyis egyszerűsödjön a családok ügyintézése, ha kedvezményt is igénybe akarnak venni az ingatlanvásárláshoz.