Április végére elkészül

1508

Felújítják az albertirsai zsinagógát. Április végére be is fejeződik a több mint 200 éves épület rekonstrukciója. Helyreállítják az eredeti arculatot, funkcióját tekintve pedig művészetek háza lesz, ahol koncerteket, hangversenyeket, kiállításokat szerveznek majd. A zsinagóga előtt szabadtéri színpadot is kialakítanak. A beruházás összesen 288 millióba kerül. A költségek jelentős részére pályázaton nyert pénzt az albertirsai önkormányzat.

A klasszicizáló késő barokk épület Albertirsa legrégibb műemléke. Az 1800-as évek elején épület zsinagógát néhány esztendő alatt teljesen kifosztották, az idő pedig jócskán kikezdte a falakat, a belső teret. Az albertirsai önkormányzat régi vágya volt, hogy felújíthassa a szebb napokat is látott impozáns épületet-mondta a polgármter sajtótájékoztatóján. Fazekas László örömmel számolt be róla, hogy tavaly tavasszal érkezett a hír, hogy forrást nyertek a Norvég Alaptól. A munkák novemberben már el is kezdődhettek. A rekonstrukció összesen 288 millió 886 ezer forintba kerül.

FAZEKAS LÁSZLÓ, polgármester: Ebből 274 millió forint lehet a maximális norvég alap támogatás. Ez a konstrukció elméletben 95 %-os pályázati támogatást feltételez. A maradék 15 % az,amit az önkormányzatnak saját forrásból kell hogy biztosítson a megvalósítás érdekében.

Helyreállítják az eredeti arculatot, majd elvégzik a kulturális eseményekhez szükséges átalakítást. Az 1200 négyzetméteres épület mintegy 120 fő befogadására lesz alkalmas. Elsősorban Művészetek Házaként funkcionál majd. Koncerteket, hangversenyeket, képzőművészeti kiállításokat rendeznek, rendbe teszik a zöldfelületet és szabadtéri színpadot is kialakítanak.

FAZEKAS LÁSZLÓ, polgármester. Szabadtéri koncertek megrendezésére is lehetőség nyílik az épület előterében. Annak nyugati traktusa előtt lesz felállítva egy szabadtéri színpad. Ez természetesen a 120 fő fölötti befogadóképességet jelenti,mármint a szabadtéri az épületnek, a létesítménynek.

A felújítási munkálatok ütemterv szerint haladnak. a rekonstrukcióval április végéig elkészül a kivitelező-mondta a polgármester.