Arany busz Nagykőrösön

1727

Játékos, interaktív formában mutatja be Arany János életét, költészetét az a busz, amely ma Nagykőrösre érkezett. A vándorkiállítás óvodásoknak, iskolásoknak és a felnőtteknek egyaránt élményt jelent. A néhai költő életének fő állomásait és műveit bemutató tárlat egy napig volt Nagykőrösön. Eddig mintegy 20 városban volt látható az egyedülálló kiállítás.

A busz már küllemében is szép. A jármű oldalain látható rajzok Toldi történetét mesélik el. Belépve pedig számos érdekesség várja a látogatókat. Minden vendég egyedi, Arany János aláírásával ellátott buszjegyet kap, majd indulhat a különleges, interaktív irodalmi utazás. Itt meg szabad, sőt meg is kell érinteni, fogni egy-egy tárgyat ahhoz, hogy információt kapjunk Arany János életéről, műveiről.

THURÓCZY GERGELY, múzeológus Petőfi Irodalmi Múzeum: Mechnikai játékok, optikai trükkök, vagy pedig digitális, érintőképernyős megoldásokkal lehet kalandozni Arany János szövegeiben illetve az Arany életmű faktumai között.

Az óvodásoknak, iskolásoknak éppúgy nagy élményt jelent a kiállítás, mint a felnőtteknek. A buszt Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán indították útjára. Eddig mintegy 20 városban állt meg, és mindenhol nagy sikert aratott, csakúgy mint ma Nagykőrösön. A helyieknek nagyon tetszett a buszos, ingyenes kiállítás.

KOROKNAI ZSUZSANNA: Az összes ahogy van. Az a karika is tetszik, a szövegek ahogyan el vannak rendezve, szóval mindent meg lehet érteni.

A kiállítást úgy állították össze, hogy segítsen megérteni Arany János balladáit, könnyebb legyen memorizálni a műveket. De a néhai költő életének fontos állomásairól, így a debreceni, nagykőrösi és nagyszalontai évekről is sokat megtudhat a látogató.

THURÓCZY GERGELY, múzeológus Petőfi Irodalmi Múzeum: Számos Aranyhoz köthető kiadvány is van itt, és itt nem csak Arany János válogatott verseire kell gondolni, hanem például Arany János kézirat hasonmása, a Toldi szótára, ha valaki kíváncsi rá, és ha valaki nagyon elpilled, akkor Arany János ihlette Toldi nyugágyban is kellőképpen megpihenhet.

A díszes nyugágyak mellett pedig petrence rudat és egy malomkövet is megemelhetnek azok, akik a szellemi kihívások mellett a fizikai erejüket is próbára akarják tenni. A busz egy napig van egy-egy városban. Nagykőrösről Székesfehérvárra megy a tárlat, majd Horvátországba folytatják útjukat. A kiállítással az Arany emlékév végéig, jövő év júliusáig járják az országot és a határontúlt.