Aranyárban a szamóca, van ahol az egész termés elfagyott

661

Soha nem volt még ilyen drága a szamóca, van olyan kereskedő, aki 1500 forintért adja kilóját. A drágulás oka, hogy nagyon kevés a gyümölcs. A szabadföldi eper teljesen elfagyott, és a fóliás termés is jóval gyengébb a szokatlanul hideg tél miatt. A termelők az egész országban nagyon elkeseredettek, óriási káruk keletkezett.

Teljesen elfagyott a szabadföldi szamóca, az életképtelen tövek nem tudják a termést megnöveszteni és beérlelni. Kis Miklós 40 éve foglalkozik szamócatermesztéssel. Elkeseredetten mutatta, mit tett a téli fagy több mint egy hektáros ültetvényével.

KIS MIKLÓS, termelő: Ilyen nem volt. Ilyenre még nem emlékszem, hogy 20-21 fokos hideg volt, és a szabadföldi szamócák teljesen elfagytak. A lényeg az, hogy a szamóca 10 fokot még bír, de a -20 fokot már nem bírta, ráadásul nem volt hótakaró.

Azoknak is elfagyott minden, akik fágyolfóliával fedték szabadföldi ültetvényüket. A bokrokon vannak ugyan kis szamócák, de azokból már nem lesz semmi. A fóliasátras területeken kicsit jobb a helyzet, ott van termés, de közel sem annyi, és olyan minőségű, mint az előző években. Kis Miklós hetedannyi szamócával számol, mint egy évvel korábban. Nyereségről szó sem lehet idén, még az is kérdés, hogy nullára ki tudnak-e jönni.

KIS MIKLÓS, termelő: Egy hektár szamócának a költsége körülbelül 4 millió forintba van. Nagyon kemény árakról van szó. Az a legnagyobb bajunk most, hogy itt gyakorlatilag még a befektetett tőkét sem fogjuk visszakapni. Szoktam mondani, hogy voltunk moziban, de filmet nem láttunk. Sajnos most nagyon elkeserítő a helyzet.

Nem csak az Alföldön, az egész országban tönkretette a szamócatermést a hideg tél. A gazdák bíznak benne, hogy az állam ad majd némi kárpótlást. A rossz termés miatt aranyárban lehet a piacon epret vásárolni. 1200 forint alatt nem lehet kapni kilóját, de láttunk 1500-ért is.