Átadták a megújult Cifrakertet

1570

Megújult a színpad, a nézőtér, a svájci ház és új játszóteret is kialakítottak a nagykőrösiek kedvelt szabadidő parkjában, a Cifrakertben. A felújításra több mint 150 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a város. Az ünnepélyes átadásra egész napos szórakoztató programmal készült az önkormányzat. A gyerekeket rengeteg játék, a felnőtteket koncertek és az áprilisban elmaradhatatlan virágvásár fogadta.

Gőzerővel, hetekig dolgoztak a szakemberek, hogy a nagykőrösi Cifrakert zöldfelülete és épített környezete megszépüljön. Az önkormányzat az utóbbi években folyamatosan kereste a lehetőséget, hogyan lehetne a helyiek kedvelt közparkja még kulturáltabb.

CZIRA SZABOLCS, polgármester, Nagykőrös: Láttuk, hogy egyes rendezvényeken, ha megeredt az eső, ellepte a résztvevőket az eső, a kert útjai nem voltak túl barátságosak. Ahogy a színpad, a nézőtér, és sorolhatnánk mi minden kiáltott felénk, hogy ideje lenne a megújulásnak.

A megújuláshoz pedig forrást is sikerült találni. A norvég alap mintegy 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a városnak. amelyért a polgármester köszönetet mondott a Cifrakert ünnepélyes átadóján.

CZIRA SZABOLCS, polgármester, Nagykőrös: Köszönöm az LGT alapot biztosító országoknak, köszönjük Norvégia. Izland és Lichtenstein. Nagy öröm,hogy Norvégia magyarországi nagykövete és kedves felesége elfogadta a meghívást, és most velük együtt ünnepelhetünk.

A Cifrakert 1843 óta működik közparkként, korábban Széchenyi fürdőkert volt a neve. A mostani beruházással megújult a növényzet egy része, hangulatos közösségi tereket, sétálórészeket alakítottak ki, a gyerekeket egy vadonatúj játszótér és egy szabadtéri hokipálya is várja

CZIRA SZABOLCS, polgármester, Nagykőrös: A megújulással ismét egy olyan kertet szerettünk volna, ahol a város egész társadalma és a hozzánk érkező vendégek is jól érezhetik magukat. Tudtuk,hogy ehhez nem elég a svájci ház megújulása, funkciókat tekintve már nem lenne értelmes közfürdőt létrehozni, a rendezvényekre kilátogatók is jobban érzik magukat, ha kulturált körülmények között lehetnek.

A Cifrakertben található, 145 éve épület svájci ház is megújult, a kert egyik legszebb éke lett. Az ünnepségen Norvégia magyarországi nagykövete azt mondta: jó helyre került a támogatás.

A Cifrakert megújulását egész napos szórakoztató programmal ünnepelték. A virágvásáron többezer egynyári és évelő növényt lehetett vásárolni, a gyerekek régi mesterségekkel is ismerkedhettek   a színpadon pedig sorra érkeztek a fellépők. A helyi művészeti csoportok, iskolások produkciói után fellépett Kökény Attila és Danics Dóra is, este pedig a Hooligans adott koncertet.