Az ápolás múltja-jelene-jövője

832

A szakmai előadások mellett ünnepi műsorral és elismerések átadásával egészült ki a szakápolóknak tartott konferencia Nagykőrösön. Az eseményt az ápolói hivatást meghonosító Kossuth Zsuzsanna emlékének szentelték. A rendezvényre a szakminisztérium képviselője, az ápolási ágazat vezetői is elfogadták a meghívást.

Hosszú évek óta Nagykőrös ad otthont a regionális otthoni szakápolás és hospice továbbképző konferenciának. A rendezvényt a nagykőrösi rehabilitációs szakkórház főigazgatója nyitotta meg.

TANKÓ ÁGOTA, főigazgató, Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet: Remélem és hiszem, hogy egy kultúra ápolásában jelentős részt vállal a nagykőrösi kórház. Minden évben két alkalommal rendezünk felvilágosító és szűrővizsgálatokat a lakosság részére, valamint egy országos és egy regionális konferenciát rendezünk a szakmabeliek számára.

A konferenciára a szakminisztérium illetékes is elfogadta a meghívást.

VIZVÁRI LÁSZLÓ, EMMI oszt.vez., Humánerőforrás és Ápolásügyi Főosztály: Ilyenkor meg kell állnunk és körbe kell néznünk, hogy mit tettünk, mit kell még tennünk az ápolás ügyében. Ez a konferencia is ennek fog lehetőséget teremteni.

A tanácskozást Kossuth Zsuzsanna emlékének is szentelték. 200 éves született a nő, aki hősiességével, munkásságával megalapozta az ápolói hivatást.

VÁRTOKNÉ FEHÉR RÓZSA, alelnök, Magyar Ápolási Egyesület: A Magyar Ápolási Egyesület 2016-ban hirdette meg ezt az évet. Látjuk, hogy milyen szép hogy egy kortárs, egy költő és a volt ápolónő egy napon ünnepli ezt a szép emléknapot.

Nagykőrös is ünnepel ebben az évben-emlékeztetett a konferencián a polgármester. Czira Szabolcs büszkén számolt be róla, hogy a város beruházásokkal, kulturális programokkal emlékezik a 200 éve született Arany Jánosra.

CZIRA SZABOLCS, polgármester: Felújítjuk a Cifrakertet, felújítjuk a Múzeumot, úgyhogy jövőre úgy jöjjenek, hogy ne csak a konferenciára, ahol önök feltöltődtek és szakmai konzultációkat tartanak, hogy élményekkel gazdagodva térjenek vissza jövőre.

A konferencián tíz előadást hallhattak a részt vevő szakemberek. Kossuth Zsuzsanna életútja, szellemi öröksége mellett az ápolók mai helyzetéről, az ápolói munkaerőhiány megoldásairól is beszéltek.

BALOGH ZOLTÁN, elnök, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara: Olyan ösztöndíjrendszert, olyan programokat, olyan nemzeti stratégiát kell kialakítani, amivel biztosítható és megteremthető a jövő ápolóinak a száma.

A bérezésben és a megfelelő munkakörülmények megteremtésében is van még mit tenni-mondta a Szakdolgozói Kamara elnöke. Az ilyesfajta konferenciák viszont nagyon hasznosak-tette hozzá Balogh Zoltán.

BALOGH ZOLTÁN, elnök, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara: Ezek nagyon fontos elemei a mi hivatásunknak, hiszen ahhoz,hogy naprakészen, korszerű ismeretekkel rendelkezve végezzük a munkánkat, állandóan fejlődni kell. Illetve állandóan változnak a jogi hátterek, a protokollok és ha ezeket nem tudjuk, akkor nem megfelelően végezzük a munkánkat.

A konferencián a nagykőrösi kórház dolgozói több száz éves ápolói rendek ruháit mutatták be, majd az Arany János Református Gimnázium diákjai prózai és zenei műsorszámmal emlékeztek a 200 éve született Kossuth Zsuzsannára. A rendezvényen a Szakdolgozói Kamara Pest megyei szervezete ezüst érmet adományozott dr. Oroszi Sándornak, dr. Tankó Ágotának, dr. Mohay Andrásnak Vágány Tamásnénak  valamint Kovácsné Tanács Erikának.