Az internet veszélyei…

2223

Egyre fiatalabb korban kezdik használni a gyerekek az internetet és egyre több veszély leselkedik rájuk a világhálón. Sok esetben zaklatásnak, lelki terrornak, folyamatos bántásnak vannak kitéve. A pedagógusoknak és a diákoknak tartott előadást a Gimnáziumban szakértő arról, hogyan lehet tudatosan használni az internetet.

A gyerekek közül sokan manapság két éves korban tableten néznek mesét. Alig néhány év múlva pedig már az internetet is elkezdik használni. Van hogy a facebook-ra 6-7 éves korban regisztrálják magukat. A legnagyobb közösségi oldal pedig számos veszélyt rejt számukra. Számos olyan bántást kapnak, ami akár tartós lelki károkat is okozhat.

FÜLÖP HAJNALKA, oktató, Saferinternet: Valakinek rendszeresen beszólnak, megváltoztatják a képét, negatív tartalmú üzeneteket küldenek, vagy kommentelik a kiposztolt témáit, vagy negatív hozzászólásokkal egy-egy témát szét offolnak, és elviszik a beszélgetést egy személyeskedő verbális agresszió irányába.

A gyerekek pedig nem, vagy nem jól tudják kezelni ezeket a bántásokat és komoly lelki betegség alakulhat ki, amely az elszigetelődéssel kezdődik-mondta a gimnáziumban tartott előadásán Fülöp Hajnalka, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa. Az internetes szakértő a diákoknak és pedagógusoknak is beszélt a problémáról és megoldásokról. A szülők felelőssége óriási-mondta. Nem az a megoldás, ha korlátozzák az internetet a gyerekeknek, vagy tiltják a hozzáférést, hanem ha sokat beszélgetnek gyermekükkel, rengeteg közös programot csinálnak. Az internetezést nem szabad megtiltani, de bizonyos szabályokra szükség van.

FÜLÖP HAJNALKA, oktató, Saferinternet. Igen, használják, adják oda a gyereknek, de tudatosan. Ők szabják meg a határokat, és a saját viselkedésükkel is mutassanak példát. Anya mondja azt, hogy igen,most ebédelünk, cseng a telefon, de nem veszem fel, mert én most neked mesélek, ami sokkal fontosabb. Meg tudom,hogy megnézhetnénk még  tíz videót, meg még hárman bejelöltek, de mi most kimegyünk a kertbe, tehát ez egy tudatos önszabályozást is jelent.

Az internetnek rengeteg pozitív hatása is van az életünkre. Elég csak az online vásárlásra vagy ügyintézésre gondolni-tette hozzá a szakértő.