Böjte Csaba áldásával kezdődik a tanév

1449

A kitartásról, az összetartozásról és a lelki békéről beszélt Böjte Csaba Kocséron. A ferences szerzetes az általános iskola tanévnyitó ünnepségére érkezett a településre. Böjte Csaba prédikációjában Szűz Máriát állította példaként a diákok és pedagógusok elé. Hittel, akarattal, szeretettel és lelki nyugalommal minden nehézség leküzdető és nincs lehetetlen-fogalmazott Böjte Csaba a szentmisén.

Szentmisével kezdődött a kocséri Gábor Áron Általános Iskola tanévnyitója. A diákok és pedagógusok mellett a szülőket, nagyszülőket is köszöntötte az intézmény vezetője valamint Hernádi László, plébános. Az idei tanévnyitó nagyon várták a helyiek, hiszen Böjte Csaba érkezett hozzájuk. A ferences szerzetes 25 éve végzi az árva, nehéz sorsú gyerekek ellátását, gondviselő szeretetét.

Böjte Csaba a szentimisén egyaránt szólt a diákokhoz és a pedagógusokhoz. Prédikációjában Szűz Máriát állította példaként. Elsőként a kitartásról, a soha fel nem adásról beszélt.

BÖJTE CSABA, ferences szerzetes: Azt gondolom, hogy egy jó pedagógus és egy jó diák is a tanévet úgy kell elkezdeni, hogy nem adom fel. Bármi is történik. Nehéz az a szorzótábla, de én erősebb vagyok, mint a szorzótábla. Focinál is, kicsi az a kapu, de csak addig rúgom, amíg be nem megy. Nem adom fel.

A kitartás, az alázat mellett az összetartozás fontosságáról is szólt az erdélyi szerzetes. Mint fogalmazott: egy-egy problémánál nem hibásokat kell keresni, hanem megoldásokat. Ugyanúgy mint tette azt a Szűzanya és József mikor a 12 éves Krisztus elveszett.

BÖJTE CSABA, ferences szerzetes: A tanári kar egy kell hogy legyen. Az osztály is, egy osztály vagyunk, összetartoztok, testvérek vagytok jóban-rosszban. Nem szabad veszekedni, civakodni. Mária nem veszett össze Józseffel, én sem veszem össze padtársammal, nem veszem össze osztálytársaimmal, igen, mi összetartozunk.

Böjte Csaba a szeretetteljes összetartozás mellett a lelki nyugalomról is beszélt a szentmisén.

BÖJTE CSABA, ferences szerzetes: Azt gondolom, hogy mi pedagógusok, de te is mint gyermek ha valamit el akarsz magyarázni az osztálytársadnak hidd el hogy szépen, nyugodtan, higgadtan könnyebben meg tudod értetni vele mint üvöltözve, veszekedve, civakodva. Tanuljunk meg Szűz Anyától uralkodni érzelmeinken, indulatainkon.

A misén az első osztályosokra felkerült a nyakkendő, amellyel hivatalosan is az iskola diákjai lettek. Az ünnepély a dévai gyerekkórus előadásával zárult. A persely adományt a dévai és székelyhidi gyerekotthon javára ajánlották fel a kocsériak.