Elfagyott a szőlő?

1626

Még nem tudni milyen mértékben, de biztosan kárt okozott a ceglédi és Cegléd környéki szőlőültetvényekben a fagy. Két héten belül már lehet látni hogyan viselték a vesszők a -10 fok körüli hideget. A csonthéjasoknál, a kajszibaracknál és a mandulánál már most is látni, hogy komoly fagykárokra kell számítani.

 KLÉMENT GYÖRGY: Mindenképpen megállapíthatjuk, hogy komoly fagykárokat szenvedtek a szőlők, de hogy milyen mértékűt, azt nem tudhatjuk.

  Nem túl biztatóak az előjelek-mondta a hegybíró. Klément György egy házi telepítésű szőlőnél nézte ma délután, mekkora kárt tehetett az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg tél.

KLÉMENT GYÖRGY, hegybíró: Ezt csak egyszerűen ha így megbontom jól látható hogy barna, tehát ezek biztos hogy károsodtak, elfagytak.

Kisebb ültetvényeken, házaknál gyakori, hogy földdel és hóval befedik a tőkét, a vesszőket, ez némiképpen óvhat a fagytól. A nagyobb ültetvényeken, Bercel határában, az Aranyhegyen azonban nem ezt a művelési módot alkalmazzák. Ott a mélyebb fekvés szerencsés lehet-mondta Klément György.

 KLÉMENT GYÖRGY, hegybíró: Talán abban a magasságban lehetséges, hogy nem is volt az a hideg, mint a talaj szintjénél. Egy-két héten belül meglátjuk a végeredményét, de itt a szőlőben meg tudjuk nézni, hogy a rügy alatt barna-e vagy zöld.

A szőlő most még mélynyugalmi állapotban van, most még vesszőt vágni és hajtatni sem érdemes. A gyümölcsösnél már más a helyzet. Ott már most látható milyen kárt okoztak a fagyos hetek.

KLÉMENT GYÖRGY, hegybíró: A csonthéjasoknál már izgalmasabb lehet, tehát egy kajszi, mandula, ezeket meg lehet hajtatni és onnan már látjuk, hogy mennyire károsodtak a rügyek. Én magam még térségünkben nem néztem, de kollégákat tudva meg ceglédi gyümölcskutató munkatársaival beszélve, ott is komoly fagykárok várhatóak.

A szakemberek szerint az alföldi, alacsonyabb fekvésű vidéken lesz kisebb kár a szőlőkben, a hegyvidéken biztosan nagyobb veszteséggel kell számolniuk a gazdáknak.