Előzzük meg a bajt!

1194

Évről évre sok riasztást kapnak a tűzoltók azért mert kigyullad az adventi koszorú valamint a karácsonyfa és lángok tovább terjednek. December különösen sok kockázatot rejt, ezért a katasztrófavédelem folyamatosan felhívja az emberek figyelmét, hogy az ünnepvárás idején még véletlenül se felejtsék égve az adventi koszorún a gyertyát.

A híradásokban évről évre sok olyan esetről lehet hallani, amikor kigyullad az adventi koszorú, a lángok pedig továbbterjednek. Ilyenkor fél óra alatt akár az egész ház leéghet. A katasztrófavédelem minden lehetséges fórumot megragad,hogy felhívja az emberek figyelmét: az ünnepvárás idején különösen legyenek óvatosak.

NAGY PÉTER, t.alezredes, mb.kirendeltség vezető, Pest megyei Katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége: Jellemzően az szokott megjelenni a káresetek során, hogy ott felejtik az első mécsest, az első gyertyát az adventi koszorún, elmennek otthonról, kimennek a szobából és sokszor a gyertya környezetében éghető anyagok vannak,évről évre sok riasztásunk van emiatt. Azt gondolom, hogy egy pici odafigyeléssel ezeknek a nagy részét meg lehetne előzni.

Az adventi koszorú mellett a karácsonyfán meggyújtott csillagszóró és gyertya is komoly kockázatot jelenthet. Igaz, ez nem kimondottan az ünnepek alatt ad munkát a tűzoltóknak.

NAGY PÉTER, t.alezredes, mb.kirendeltség vezető, Pest megyei Katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége: Nem elsősorban a decemberi hónapok a kockázatosak fenyőfatüzek szempontjából, hanem inkább a január. Hiszen szobahőmérsékleten a fenyő addigra már kellően kiszárad, sokkal könnyebben gyullad. Előfordulhat olyan hogy egy csillagszóró még december 24-én nem tudná meggyújtani, de ugyanez a csillagszóró januárban már képes lenne rá, mert a fa időközben kiszáradt.

Odafigyeléssel és óvatossággal megelőzhető a tűz az ünnepek előtt, alatt és után is. A katasztrófavédelem azt szeretné, ha minél kevesebbszer riasztanák őket, mert ez azt jelenti, hogy mindenkinek szépen, békésen telnek az ünnepek-mondta a tűzoltó alezredes.