Előzzük meg a bajt!

1177

Életet menthet a szén-monoxid érzékelő ,ezért fontos hogy mindenki, akinél gázfűtés van, szerezzen be otthonába ilyen készüléket-ezt javasolja a katasztrófavédelem. A szén-monoxid alattomos, színtelen, szagtalan, és néhány perc is elég ahhoz, hogy halált okozzon. A fűtési szezon kezdete után szinte nincs olyan hét, hogy ne riasztanák a tűzoltókat gázmérgezéshez.

Már nyár végétől sokat lehetett hallani a híradásokban arról, milyen fontos ellenőriztetni a kályhákat és a kéményeket még a fűtési szezon kezdetén. Szerencsére egyre többen figyelnek erre, de a biztonságunk érdekében ez még nem elég. Ajánlatos szén-monoxid érzékelő beszerzése is. A készülék éles 85 decibeles hanggal jelzi, ha a szén-monoxid az épületben magasabb a megengedettnél.

NAGY PÉTER, t.alezredes, mb.kirendeltség vezető, Pest megyei Katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége:  Amennyiben megjelenik az a szén-monoxid koncentrácó, ami már számunkra veszély jelenthet, ez a készülék jelezni fog és akkor tudunk beavatkozni egy szellőztetéssel, vagy legalább meg tudjuk vizsgáltatni a készülékünket. Nagyon sok múlik ezeken a szén-monoxid érzékelőkön. Ezek beszerezhetőek most már szerencsére elég jó minőségben és higgyük el, hogy életet mentenek.

A kis berendezés valóban életet menthet, főleg azoknál a házaknál, ahol régebbi típusú kályhát vagy kazánt használnak. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, elég néhány perc, hogy eszméletünket veszítsük, ezért is hívják alattomos gyilkosnak a szén-monoxidot -mondta a ceglédi katasztrófavédelem illetékese. Nagy Péter hangsúlyozta: a szagelszívó is ronthat a helyzeten.

NAGY PÉTER, mb.kirendeltség vezető, Pest megyei Katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége: Egy konyhai szagelszívó is nagyon komoly hatást tud gyakorolni a szén-monoxid illetve az égéstermék áramlására, egy konyhai szagelszívó képes visszaszívni a kéményből az égésterméket, ezáltal a lakótérben marad a mérgező égéstermék, nagyon oda kell figyelni.

A gázmérgezésekről szóló híradások után jóval többen vesznek szén monoxid érzékelő készüléket-ez a kereskedők tapasztalata. Szerencsére egyre kevesebb áldozatot követel a gázmérgezés, de a fűtési szezon kezdete után még mindig nem telik el hét hogy ne riasztanák a tűzoltókat szén-monoxiddal összefüggő esetekhez.

NAGY PÉTER, mb.kirendeltség vezető, Pest megyei Katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége: A statisztikák szerint egyre kevesebb ilyen eset van. A tájékoztatásnak köszönhetően az emberek igyekeznek beszerezni ezeket az eszközöket. Sajnos még mindig vannak olyanok, ahol egy eszköz megmenthette volna az adott személyeket, de úgy tűnik, hogy egyre kevesebb itt a mi területünkön.

A készülék riasztása esetén az első feladat a fűtőberendezés kikapcsolása, azt követően a legfontosabb az ajtók és ablakok kinyitása, illetve az, hogy mindenki hagyja el az átszellőzés befejeződéséig az ingatlant- tette hozzá az alezredes.