Felhívás vállalkozók részére!

728

A Kormány a 48/2020. (III. 19.) Korm. rendeletével engedményeket tett a veszélyhelyzet idejére az üzleten kívüli- és csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélküli folytatásáról.
Vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható üzleten kívüli- és csomagküldő tevékenység.
Fenti tevékenységet maga a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.
A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.
Veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható.
A nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.
A bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.

Napi fogyasztási cikk: a vendéglátó tevékenység keretében értékesített termékek kivételével olyan, a lakosság napi szükségleteinek, igényeinek kielégítésére szolgáló élelmiszer, illatszer, drogériai termék, háztartási tisztítószer és vegyi áru, higiéniai papírtermék, amelyet a fogyasztó jellemzően legfeljebb egy éven belül elfogyaszt, elhasznál vagy lecserél.

A vállalkozások fentiek értelmében bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül végezhetik fenti tevékenységeket, ezáltal a helyi lakosság, intézmények, stb. életében fontos segítséget tudnak nyújtani. A vállalkozásukat életben tudják tartani és gazdasági tevékenységet végezni, munkahelyeket védenek meg, esetlegesen hoznak létre! Segítsünk egymásnak!