Festménykiállítás a Kórházban

616

Az Alföld. a tanyavilág szépségeit mutatja be alkotásain keresztül Németh Ferenc, festőművész. Képeiből válogatást láthat a közönség a Toldy Ferenc Kórház könyvtárában. Az Izsákon élő művész idén jubileumot is ünnepel, 20 éve, hogy hátrahagyva korábbi polgári életét, elkezdett festeni, rendszeresen jár alkotótáborba és ő maga is tart.

Évek óta hagyomány a Toldy Ferenc Kórházban, hogy decemberben gyönyörű festmények költöznek a könyvtárba. Az Izsákon élő festőművész, Németh Ferenc most is elhozott egy válogatást alkotásaiból. Miután a művész gyerekkora óta rajong a természetért, nem is kérdés, hogy az Alföld, a tanyavilág szépségeit mutatja meg képein keresztül a közönségnek. Néhány éve az olaj és az akrill mellett pasztell technikával dolgozik.

NÉMETH FERENC, festőművész. A képeim zöménél fellelhető a líra és a festőiség. Legalábbis arra törekszem. Ez lenne a cél, hogy a líra és az erő megjelenjen a képen. Tehát a képen legyenek ilyen finomabb, elmosottabb dolgok, ami mondjuk háttérbe szorul. Illetve megjelenjen az erő is és a pasztellkréta úgy érzem eléggé alkalmas ennek a megvalósítására.

Németh Ferenc idén jubileumot is ünnepel. Idén húsz éve, hogy hátrahagyva korábbi, polgári életét elkezdett a festeni. Tehetsége pedig hamar utat is tőrt magának, számos kiállítása volt és elismerő szavakból sem volt hiány.

NÉMETH FERENC, festőművész: Ezt az utat, amit most elkezdtem, szeretném folytatni. Elsősorban próbálom minél inkább festői szemmel figyelni a körülöttem lévő tájat, történéseket, és ha ezek megérintenek, akkor minél többet visszaadni.

 Továbbra is az alföldi táj szépségéit mutatja meg képein, de mint mondta,mostanában egyre többet foglalkozik portré készítéssel is. Képeit kortól és nemtől függetlenül nagyon sokan szeretik.

NÉMETH FERENC, festőművész: Vannak befogadó képességű emberek, mindig is voltak olyanok akik nyitottabbak erre a dologra, és vannak olyanok, akik abszolút ezeket a dolgokat nem veszik észre, és azt gondolom, hogy így kerek a világ, hogy van aki érzékenyebb beállítottságú, a lírai zenéket szereti, vagy éppen a komoly zenét, mások pedig lehet hogy elmennek egy gyönyörű naplemente látványa mellett, észre sem veszik. 

 A Toldy Kórház könytárában december 22-ig tekinthetőek meg Németh Ferenc alkotásai.