Fogadónap és sajtótájékoztató

1099

A kilátástalan helyzetben lévő devizahiteleseken segítene az MSZP: A párt helyi szervezetének elnöke sajtótájékoztatón számolt be róla, hogyan képzelik el a bajba került családok támogatását. Fehér István továbbá a magasfeszültségű távvezeték építéssel kapcsolatban is szót emelt. Azt mondta: új nyomvonal tervezését kezdeményezik.

Fogadónapot tartott tegnap az MSZP helyi szervezete. Elsősorban a devizahitel miatt bajba került embereket várták. Fehér István sajtótájékoztatót is tartott. Azt mondta: a szocialista párt az önhibájukon kívül reménytelen helyzetbe került családok segítéséért fogalmazott meg programot. Fehér István úgy fogalmazott: több százezer embert érint a magas devizahitel.  A végtörlesztés csak azoknak jelentett megoldást, akiknek volt megtakarításuk, az árfolyamgátat választók pedig az összegyűlt kamatok miatt kerültek újra nehéz helyzetbe-mondta a párt helyi elnöke.

FEHÉR ISTVÁN, elnök, MSZP helyi szervezete: Végtörlesztés, egyéb történt, akkor ebből a Nemzeti Banknak 270 milliárd forint bevétele származott. Ezt az összeget a mai napig nem használták arra, hogy a hiteleseknek valamilyen segítséget nyújtsanak. Kötelezni kellene a bankot és a kormány és a parlament megteheti, hogy ezt az összeget ha nem is egyösszegben, de bocsássák rendelkezésre az ilyen célt szolgáló eszközöknek.

Emellett zárolni kellene a  presztizsberuházásokat, és ebből pénzügyi alapot képezni az adósok segítésére-tette hozzá az elnök. Fehér István szerint az is megoldás lenne, ha az adósok a 2010-es árfolyam alapján törleszthetnének. Az MSZP a magasfeszültségű távvezeték kapcsán is szót emel.

FEHÉR ISTVÁN, elnök, MSZP helyi szervezete: Azok felelőssége hogy ez a távvezeték majdnem kivitelezési szakaszba érkezett, hogy a megelőző, tervezés időszakában mindezt az egészség károsító hatást nem vették figyelembe, nem közölték a lakókkal, hogy ilyen helyzetbe kerülhetnek. Most mi azt mondjuk, hogy igenis tervezzenek egy új nyomvonalat még ha ez többe is kerül mert ez a beruházás megtérül, mivelhogy szükség van rá, ez értékteremtő beruházás, legfeljebb a kivitelezésnél egy kicsivel többe fog kerülni.

Fehér István elmondta: nyílt levélben fordult a térség országgyűlési képviselőjéhez és polgármesterhez is, de eddig még nem kapott választ. Fehér István a nemzeti konzultációról is beszélt. Azt mondta: felesleges, hazugságon alapuló, veszélyes hulladék.