Galambkiállítás és verseny

1345

Galambbemutató várta az érdeklődőket a hétvégén a Damjanich utcai sportcsarnokban. A V 148-as Díszgalambtenyésztő Egyesület versenyére és kiállítására mintegy 400 galambot neveztek be. A bírálók kialakították a legszebb madarak rangsorát, soha ennyi díjat nem osztottak még ki most. Láthatóak voltak a térségre jellemző egyedi fajták, de az Európa illetve világszerte népszerű galambok környéken tartott példányait is felvonultatták tenyésztőik.

 

Több, mint harmincéves hagyomány, hogy a V 148-as Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület kiállítást rendez év elején. A szemle elsődleges célja, hogy a tenyésztők bemutathassák legszebb galambjaikat, de a rendezvény egyben minősítő verseny is. A hétvégén 42 fajta összesen 387 galambot csodálhattak meg az érdeklődők. És persze a zsűri, hiszen a szemle egyben verseny is. 11 bírálót kértek fel az ország különböző részeiről, ők sok órán át 21 szempontot figyelembe véve értékelték a galambokat. Figyeltek az összbenyomásra, de külön értékelnek mindent, hol, mit lehetne javítani még vagy éppen milyen előnyökkel bír a madár.

GYURA FERENC, elnök, V184 Egyesület. Mindegyik galambot a hozzá legértőbb bíráló bírálta. A megmérettetés természetesen minden tenyésztőnek nagyon fontos, mert ezen a pár kiállításon,amit egy évben négyet-ötöt,ami fontosabb illetve színvonalasabb itt szeretnek részt venni és ez mutatja meg hogy az egész éves tenyésztői munkájuk milyen irányban halad.

Összesen 37 díjat osztottak ki, soha ennyi elismerést nem adtak még át-tette hozzá az elnök. Majd úgy folytatta: azért is különösen nagy öröm számukra a kiállítás, mert itt is megmutathatják a 2004-ben nemzeti kincsé, védett állattá nyilvánított Ceglédi rövidcsőrű szívhátú keringő. Egy hónapja Dabason volt egy nemzetközi kiállítás, ott is látszott a pozitív tendencia, vagyis, hogy egyre több színhátút láthatott a közönség.

 

GYURA FERENC, elnök, V184 Egyesület: Majdnem 90 ceglédi szívhátú lett kiállítva. A színvonal és a galambok minősége is mutatja a javuló tendenciát, hiszen ebből 27 galamb nyert el kiváló címet. Itt nálunk most 70 és 75 közötti szívhátú lett kiállítva,amiből négy galamb kapott győztes címet és 8 vagy 9 galamb ért el kiváló címet.

Az egyesület azt szeretné, ha minél több fiatal bekapcsolódna a munkájukba. Már csak ezért is örültek a kiállítás nagyszámú érdeklődőjének, hátha minél többen kedvet kapnak a tenyésztéshez.