Gallyazások, ifjítások

1017

Javában tartanak a városban a fasori munkák. A menthetetlenül beteg, korhadt fákat kivágják, helyükre újakat ültetnek majd. Emellett pedig gallyaznak is, a felsővezetékekre lógó ágakat lenyesik, hamarosan a Rákóczi úti fasornál is elvégzik a szakemberek a szükséges munkákat.

Tegnap a Szent Imre herceg utcában egy elkorhadt, már menthetetlen fát vágtak ki a Várvag Kft. szakemberei. A legtöbb öreg fa már nem csak hogy csúnya, hanem balesetveszélyes is, nem lehet megkockáztatni, hogy egy nagyobb viharban valakire rádőljön-mondta a város főkertésze. A fasori munkák másfél hete kezdődtek.

HERVAI GERGŐ, főkertész, Várvag Kft.: A nyár folyamán beérkezett lakossági panaszokat figyelembe véve, megnézve a helyszínen, mérlegelve, hogy hogyan kell beavatkoznunk. Megkezdődnek majd a gallyazások, felsőgallyazás, fakivágások. Itt a beteg, száraz fákra gondolok.

Az elöregedett, korhadt, kivágott fák helyére természetesen újakat ültetnek-hangsúlyozta a főkertész. Hervai Gergő továbbá elmondta: kollégái a Rákóczi úti fasornál is dolgoznak majd.

HERVAI GERGŐ, főkertész, Várvag Kft.: A Széchenyi úttól felfelé a vasútállomásig terjedő szakaszon lesz hajtásválogatás. Ez azért szükséges, mert az ifjítás után ezek az ostorfák nagyon sok alvó rügyből hajtottak ki. Ez a rengeteg ostorszerű vessző, ami már elérte a két méteres hosszt, ezt le kell válogatni. Ez mind nem maradhat rajta, teljesen új kis koronát hozunk létre, emiatt van szükség a hajtásválogatásra.

Az hogy a fasori munkákkal hogyan tudnak haladni a szakemberek, nagybab befolyásolja az időjárás. A tervek szerint azonban két hét múlva végeznek-mondta Hervai Gergő. A munkák miatt út-és járdaszakaszok időleges lezárására lehet számítani. Az önkormányzat kéri a lakosság türelmét és megértését.