Helyismereti vetélkedő

1399

A Kossuth Gimnázium 8.d osztályos csapata nyerte a Márkus János nevével fémjelzett helyismereti vetélkedőt. A Városvédő és Szépítő Egyesület ezúttal az általános iskolák felső tagozatosait hívta versenyre. A megmérettetéssel arra szeretné ösztönözni a fiatalokat, hogy minél többet tudjanak Cegléd épített és természeti értékeiről.

Minden évben nagyon népszerű a Városvédő és Szépítő Egyesület helyismereti vetélkedője, amely a szervezet alapító elnöke, Márkus János nevét viseli. Az idei versenyen is izgalmas feladatokkal készültek a diákoknak, a célcsoport azonban most picit változott.

VÁMOSI MÁRTON, vezető, Ifjúsági tagozat: Kezdetekben elkezdtük középiskolásokkal, és az egyik iskolától érkezett egy olyan javaslat, hogy úgy szeretnék, ha kétévente lenne, mert ütközik az egyik fontos történelmi programjukkal. És úgy gondoltuk, hogy akkor most elkezdjük általános iskolásoknak is ezt a vetélkedőt.

A versenynek most is a Kossuth Lajos Gimnázium adott helyet. A résztvevő csapatokat és felkészítőiket az intézmény igazgatója köszöntötte.

GULYÁS ZOLTÁN, igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium: Nagyon sok szállal kötődünk az egyesülethez. Nagyon büszkék vagyunk azokra a hagyományainkra, amelyek helytörténeti jelentőséggel bírnak.

A verseny természetesen időre ment. A diákoknak Cegléd épített és természeti kincseivel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

VÁMOSI MÁRTON, vezető, Ifjúsági tagozat: Hét csapat érkezett négy iskolából. A feladatok részben hasonlítanak a középiskolások feladataihoz, képfelismerések, történelmi szituációk, de igyekeztünk beépíteni több olvasott anyagot, amit előzetesen kiadtunk nekik.

Az izgalmas vetélkedő végén nem maradhatott el a jutalom sem. Harmadik helyen végzett a Táncsics Iskola, második a Kossuth Gimnázium 7.d osztályának csapata. A győztes pedig ugyancsak a Kossuth Gimnáziumból került ki. A 8.d osztályból álló brigád vehette át a jutalmat. A dobogósok oklevelet, az önkormányzat ajándékcsomagját és könyvjutalmat kaptak. Az első helyezett csapat pedig egy tortával is gazdagabb lett.