Hímesek bűvöletében

960

Több, mint 1300 gyönyörű hímes tojást láthat a Ceglédi Galéria közönsége. Fekete Ildikó, tojásíró népművésze páratlan gyűjteményében hét tájegység motívumvilága elevenedik meg. A különböző eljárással készült hímes tojások mellett tojásfestő eszközöket is kiállítottak.

Szemet és szívet gyönyörködtető látvány fogadja a Ceglédi Galéria legújabb kiállítására látogatókat. Gyönyörű hímes tojásokat láthat a közönség. A tárlat szépsége éppúgy páratlan mint az alkotó, Fekete Ildikó életútja. A kétszeres Magyar Kézműves Remek-díjas, gránátalma díjas, junior Prima díjas hímestojás festő Népi Iparművész, a Népművészt Ifjú mesterét Kozma Attiláné köszöntötte.

KOZMA ATTILÁNÉ, kurátor, Ceglédi Galéria: A Ceglédi galériában, húsvét közeledtével eddigi legnagyobb kiállítását láthatják. Egészen pontosan 1342 darab hímes tojás kapott helyet a vitrinekben. Hét tájegység motívumkincsében gyönyörködhetnek. A gimesi csángó, a sárközi, a dunántúli, muravidéki, felvidéki, árapataki, és nagyszalontai hímesekben.

A különböző tájegységek tojásai mellett tulipán, szív és kereszt mintákat bemutató vitrinek fogadják a látogatókat, és egy különleges, úgynevezett visszamaratásos technikával készült kollekció is helyet kapott. A kiállítást megnyitó Seremetyeff-Papp János a tojásdíszítés történetéről beszélt. A művészettörténész elmondta: a kínaiak több ezer évvel ezelőtt pirosra festették a tojásokat, mert nap szimbólumnak tartották. Számtalan eljárás létezett már akkor is a tojás díszítésére.

SEREMETYEFF-PAPP JÁNOS, művészettörténész: Lehetett díszíteni karcolással, ez már egy kicsit komolyabb volt, és mint érdekességet jegyzem meg, hogy színezett tojásokat már több ezer év óta ismerünk. Kvarcolt tojások Magyarország területéről kerültek ki, de abban az időben is ilyenek léteztek.

A középkorban olyan értékesnek számított a tojás, hogy sokszor fizetőeszköznek használták. Ahogy a technika finomodott, a díszített tojások is egyre szebbek lettek.

 SEREMETYEFF-PAPP JÁNOS, művészettörténész: A Keleti kereszténységben még nagyobb jelentősége volt a tojásnak. Nagyon komoly dekorációkat is készítettek. Nem csak pirossal, hanem aranyra is festették,sőt volt olyan is,hogy Jézus képét festették rá. Egy nagyon komoly, kultikus tárggyá vált, olyannyira, hogy egy időben még a tojásokat hamisították is.

Fekete Ildikó alapvetően tyúktojásra dolgozik,és a többféle tojásdíszítési technika közül az írásban talált igazán magára. Ebben tud olyat alkotni, amit más még nem. A kiállításon különböző festőnövények és tojásfestő eszközök is láthatóak. A megnyitón Szebeni Szilvia népdalcsokorral kedveskedett. A tárlat április 21-ig nézhető meg.