Hosszú egyeztetés után indult el a munka

1236

Hosszú egyeztetés után, számos véleményt és észrevételt felhasználva született meg a Szentháromság park terve – ezt már Szebeni Dávid, a Ceglédi Városfejlesztési Kft vezetője mondta el híradónknak. Az ügyvezető azt is hangsúlyozta: a kivágott fák helyére újak kerülnek, több is, mint amennyi volt. Így véleménye szerint látható a városvezetés zöldfelületek iránti elkötelezettsége.

Szentháromság park – ez marad, ez lesz a terület neve. Ennek pedig helytörténeti jelentősége is van – fogalmazott Szebeni Dávid.

SZEBENI DÁVID ügyvezető Ceglédi Városfejlesztési Kft: „Szeretnénk azt a régi ellenségeskedést, ami megvolt az egyház és a város vezetés között régen, úgy 100 éve – örökre eltemetni azzal, hogy  lesz egy Szentháromság Park, de körülötte Kossuth tér. A kettő nagyon szépen megfér egymás mellett. Ezt csak a helytörténeti ügyek miatt éreztem fontosnak elmondani. Természetesen nagyon sok véleménnyel lehet találkozni és a Kossuth tér az egyik leghosszabb véleményeztetésen esett át.”

Négy fórumot tartottak, volt, ami kifejezetten meghívottaknak szólt, köztük civil szervezeteknek. Külön volt a városvédő egyesületnek és a lakosságnak is. Várták a véleményeket online és papíron is. Majd 200-an el is küldték véleményüket.

SZEBENI DÁVID ügyvezető Ceglédi Városfejlesztési Kft: „Én természetesnek tartom azt is, hogy ha valakinek nem az összes véleménye kerül be a végső tervekbe akkor azt esetleg sérelmezni. De az úgynevezett közösségi tervezés erről szól. Ha együtt tervezünk valamit, figyelembe vesszük a visszajelzéseket, akkor az nem oldható meg, hogy mindenkinek minden javaslata bekerüljön. Az enyém sem került be mind. De ez így van rendjén. Így talán a közös bölcsesség létre tud hozni valami jobbat.”

A városvédő egyesületnek nem volt a tagsággal egyeztetett közös álláspontja, így a jelenlévő tagok egyenként csak saját véleményüket fogalmazhatták meg – idézte fel kérdésünkre az ügyvezető a civil szervezettel zajlott találkozást. Arról is beszélt: emlékei szerint arra sem érkezett akkor javaslat, hogy megmaradjanak a fák.

SZEBENI DÁVID ügyvezető Ceglédi Városfejlesztési Kft: „Egészen pontosan nem így hangzott el a javaslat Földi Áron részéről, hanem úgy, hogy először egy facsoportot kivágni, aztán szépen fokozatosan a többit. Megvizsgáltuk ezt a dolgot, de a tér szimmetriája nagyon nem engedte meg és ráadásul költségszempontból is hatékonyabb, ha egyszerre esünk túl ezen a folyamaton.”

Az átépítés során 6 fás szárú növényt vágtak ki és a tervek szerint 9-et ültetnek.