II. Ceglédi Filmfesztivál

1542

Több ceglédi alkotóközösség is díjat vehetett át a hétvégén megrendezett második ceglédi filmfesztiválon. A felnőtt kategória fődíját viszont az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója, Timkó Imre és persze alkotótársai vihették haza. A Magamba zárva című játékfilm Cegléd után legközelebb Párizsban lesz látható fesztiválon.

A filmes kultúra népszerűsítésére második alkalommal hívták életre a Ceglédi Filmfesztivált. 59 alkotás érkezett a megmérettetésre, mindezt két teremben folyamatosan megtekinthette a közönség is. Őket és persze az alkotókat az alpolgármester, Hegedűs Ágota köszöntötte, aki arról is beszélt: ilyen is visszaigazolást nyer, szükség van Ceglédnek a saját mozijára.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Nagy öröm, hogy meg tudtuk újítani a mozinkat, a filmszínházunkat. A multiplexek korában mindenki igyekszik egyre nagyobb filmszínházakba, mozikba járni, de Cegléd Város Önkormányzata úgy döntött, hogy megmenti ezt a filmszínházat, megmenti a helyi közösségnek és úgy tűnik, hogy nem csak  a helyi közönségnek, de Önöknek is, mert egy ilyen kis közösségben sokkal jobb bemutatni ezeket a filmeket, mint egy nagy multiplex moziban.”

A filmeket értékelő zsűri elnöke idén a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Bokor Balázs volt. Úgy fogalmazott: óriási élmény és feltöltődés volt számára ez a nap.

BOKOR BALÁZS elnök Magyar Hollywood Tanács: „Azt hiszem, hogy egy olyan nagy anyagból merítettünk, amibe nagyon kiváló filmek kerültek be, minden kategóriában. Nagyon perspektivikus filmeket láttunk itt, fiatal rendezőket, operatőröket. Tehát én azt hiszem, hogy mindez rányomja a ceglédi filmfesztiválra is a bélyegét, tehát harmadik, negyedik, ötödik alkalommal egyre erősödő mezőny lesz itt. Egy zsűrinek nagyon fontos, ha látja, hogy van miből – nem csak mennyiségileg hanem minőségileg válogatni.”

Általános iskolai kategóriában végül Bartúcz Anna: Himnusz és My Declaration Of Humen Rights    című alkotásai kapták meg az első helyezettnek járó díjat. Ifjúsági kategóriában Körtési András: Lélekszakadva című filmje nyert. Felnőtt kisjátékfilm kategóriában pedig Timkó Imre: Magamba zárva című alkotása érdemelte ki a fődíjat. A a film egy lánytestvérpáról szól, akik nem jönnek ki jól egymással a múltjuk miatt. A kettőjük kapcsolatát a filmben egy ritka betegségen és annak öt stádiumán keresztül mutatják be, az elutasítástól az elfogadásig.

TIMKÓ IMRE rendező: „Ez most a második fesztiválunk volt. Az első fesztiválunk április elején volt Londonban, az szintén egy hatalmas megtiszteltetés volt. Londonban, ráadásul ott volt a filmnek a premierje. Aztán amit már most tudunk, hogy ennek a filmnek a következő lépése a Párizsi Lift-off fesztivál lesz.”

De dokumentumfilmet is láthatott a közönség, itt R. Nagy Csilla: Menedék című filmjét díjazta a zsűri. Az ismeretterjesztő filmek közül  Jurkovics Milán – Poroszka Magyar Zsolt: A méhek nyomában  című filmje nyert.  Az animációs filmek kategóriában  Helstáb Martin vehetett át díjat. A közönségdíjat pedig Zila Viktória – Szaradits Zoltán vehette át.