Ingyen ebéd a vakáció idején is

1094

Elkezdődött a nyári közétkeztetés az iskolákban. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek minden nap ingyen kapnak meleg ételt. Cegléden jelenleg százhetven gyerek veszi igénybe ezt a lehetőséget, a térségben pedig összesen mintegy hatszázan. Az önkormányzatoknak tavaly óta kötelező a szünidőben való közétkeztetés megszervezése. A kormány az előző évekhez képest megháromszorozta az ingyenes gyermekétkeztetés finanszírozását. Minderről ma sajtótájékoztatón számoltak be.

A nyári szünet első napja van, a gyerekek mégis, mintha nem is lenne vakáció, sorban hozzák el ebédjüket a konyháról a Táncsics Iskolában. A szünidő ideje alatt is minden hétköznap ingyen kapnak meleg ételt azok a diákok, akiknek a szülei igényelték. Korábban pályázni lehetett rá, tavaly óta azonban az önkormányzatoknak kötelező feladata hogy megoldja az iskolai szünetekben a közétkeztetést. Magyarországon 208 ezer hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerek él, ők kaphatnak a vakáció ideje alatt ingyen ételt. Megtöbbszöröződött az ingyen ebédre az igény, így a kormány megháromszorozta a szünidei közétkeztetés támogatását-mondta a mai sajtótájékoztatón a szociális ügyekért felelős államtitkár.

CZIBERE KÁROLY, államtitkár, EMMI: Ennek a többletét, a költségét a kormány biztosítja. A nyári szünidei programra 2,5 milliárd forint volt biztosítva, ez tavaly 5,3 milliárd volt, idén 6,7 milliárd forint, tehát itt is tettenérhető az a majdnem háromszoros emelkedés a költségvetési támogatások teljes összegére vonatkozóan.

A 12-es választókerület településein is megoldott a nyári közétkeztetés-erről már az országgyűlési képviselő beszélt a média munkatársai előtt.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: A nyári szünetre az én információim szerint 500-600 gyermek ebben részesülni, nem csak Cegléden, hanem a többi 9 településen. Problémát okoz, de reményeim szerint meg tudjuk oldani a tanyán élő gyerekek ellátását.

A tervek szerint az iskolabusz fogja kihordani az ételt azokra a tanyás részekre,ahonnan nem megoldott a gyerekek ebédre való bejutása-tette hozzá Földi László. Cegléd néhány éve elsőként csatlakozott a szünidei közétkeztetéshez,akkor amikor még pályázni kellett. Így mostmár rutinszerűen oldja meg a feladatot a város-fogalmazott a polgármester. Takáts László elmondta: az évek során egyre több igény érkezik be, jelenleg 170 gyerek kap a városban ingyen ebédet a vakáció idején.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Az is jól látszik a megoszlásban a közel 170 igénybevevőnek, hogy nagy része, közel nyolcvanan az általános iskolai korosztályból kerülnek ki, de mind a felsőbb, mind az alsóbb korosztályokból, 0-tól 3 éves korig már vannak igénybevételek, hiszen mintegy huszan veszik igénybe ezt a fajta lehetőséget.

 Az ingyenes szünidei étkeztetéshez menet közben is lehet csatlakozni. A szülőknek ceglédi közös önkormányzati hivatal szociális osztályára kell leadni igényüket.