Ingyenes programok időseknek

1402

A mozgással, a testápolással és a szellemi frissesség megőrzésével kapcsolatos programsorozat kezdődött ma délelőtt. Az időseknek szóló ingyenes rendezvényen a szervezők a közösség, az együtt mozgás és együtt gondolkozás örömére helyezték a hangsúlyt. A mai nyitó délelőttön a nyugdíjasok egyebek mellett megismerkedhettek a meridián tornával, de volt ingyenes hallásvizsgálat és keresztrejtvény fejtés is.

Szikrázó ősz-ez a címe annak rendezvénysorozatnak, amely úttörőnek számít Cegléden és amelyet az Őszikék Szociális Alapítvány a város önkormányzatával közösen szervezett. Az időseknek szóló, ingyenes programok ma kezdődtek. A nyugdíjasokat az alpolgármester köszöntötte.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: Ezt a programsorozatot azért találtuk ki, hogy adjunk az időseknek valami plussz programot. Tudom, hogy sokan vágynak arra, hogy közösségben legyenek, és nem igazán találnak maguknak olyan elfoglaltságot, olyan városi programot, ahol jól éreznék magukat.

A változatos, hasznos és szórakoztató programokat a Szociális Otthon vezetőjével állították össze.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: Belevettük az egészséges életmódot, egy kis mozgást, egy kis keresztrejtvény fejtést, úgy gondoltuk, hogy a szellem és a test karbantartása legfontosabb. Megpróbálunk ebben a három délelőttben jó tanácsokat adni.

A mai programon a többszörös díjnyertes nyugdíjas testnevelő, újságíró, Kis Erzsébet tartott élvezetes órát kortársainak. Az idő múlása nem kell hogy egyenlő legyen azzal, hogy az ember elhanyagolja a mozgást-mondta a korát meghazudtolóan fiatal, 73 éves testnevelő.

KIS ERZSÉBET, ny.testnevelő, újságíró: Az ötvenes éveim tájékán fordultam olyan mozgásformák felé, amelyek remélhetőleg még száz éves koromban is fogok tudni végezni. Ezeket amikor bemutattam az embereknek, és láttam a javulást, depresszióból gyógyultak, csökkent a cukor, egalizálódott a vérnyomás, akkor határoztam el, hogy ezt a kincset a többi ember számára is szeretném hasznosítani.

Kis Erzsébet öngyógyító könyveket is írt, amelyben olyan sikertörténetek kaptak helyet, hogy az idősek hogyan gyógyultak ki testi és lelki bajaikból. Minden esetben nagyon sokat segített a mozgás. A testnevelő bemutatta a hazánkban még nem igen ismert senior örömtáncot és a meridián tornát. Az élvezetes mozgásóra mellett fogorvosi tanácsokkal, játékos keresztrejtvény fejtéssel, hallásvizsgálattal és bűnmegelőzési tippekkel is várták az időseket. A következő rendezvény egy hét múlva lesz, október 11-án, 8 órától kezdődnek a programok a Kaszinóban.