Izgalmas feladatok a rendészeti táborban

1090

A rendőri hivatás alapjaival ismerkedhetnek azok a fiatalok, akik részt vesznek az egy hetes rendészeti táborban. A diákok néhány napon belül a Bem iskolában kezdik meg tanulmányaikat, néhány nappal a becsöngetés előtt pedig lehetőségük van megismerni egymást. A csapatépítés mellett pedig fontos szerep jut a szakmához tartozó feladatoknak is. A fiatalok a táborban önvédelmet tanulnak, alaki képzést kapnak és betekintést nyernek a bűnügyi technikába és a baleseti helyszínelésbe is.

Készül a gipsz a lábnyomvételhez. Erdődi Mihály, oktató mutatta meg a diákoknak, hogyan kell helyesen, szakszerűen elkészíteni a gipszet. A diákok lelkesen, szorgalmasan láttak neki a feladatnak. A tábor mintegy 20 résztvevője néhány napon belül kezdi meg tanulmányait a Bem iskola rendészeti osztályában.

ERDŐDI MIHÁLY, oktató: A tábor célja elsősorban az, hogy kicsit felvegyék azt a fordulatot, ami a rendészeti képzésen szükséges. Az azért teljesen más, mint egy más szakirányú képzés. Itt kicsit nagyobb a fegyelem, nagyobb a fizikai terhelés. Másrészt kicsit csapatépítő jellege is van, hogy akik itt vannak a táborban, azok úgy kezdik az iskolát, hogy már ismerik egymást és már közösségben tudnak lenni.

A tábor öt napja alatt izgalmas és változatos feladatok várnak a fiatalokra. Minden nap sporttal kezdődik, alaki képzést kapnak, önvédelmet tanulnak és természetesen a rendőri hivatáshoz tartozó egyéb ismereteket sajátíthatnak el.

DARÁNYI GERGŐ: Balesetet helyszíneltünk, fogásokat gyakoroltunk, bilincselést, meg ilyesmiket. – Téged miért érdekel, miért vonz a rendőri pálya? – Azért mert apukám is rendőr, és megtetszett nagyon.

A baleseti helyszínelés és a bűnügyi technikai ismeretek mellett a dobó és lőfegyverekkel is megismerkedhetnek. A táborozók között jó néhány lány is van. Ők ugyanolyan lelkesek és szorgalmasak, mint a fiúk és ugyanaz a céljuk: rendőrök szeretnének lenni.

BÚJDOSÓ DÓRA: Azért is, mert erőnlét. Én nagyon szeretek sportolni, és nagyon megtetszett ez a szakma, és kipróbálom.

A Bem iskola rendészeti szakjára négy évvel ezelőtt még csak 18 fiatal jelentkezett. Ez a szám mostanra megtöbbszöröződött.

ERDŐDI MIHÁLY, oktató: Minden évben van szakmák éjszakája, és csomó lyan rendezvény, ahol meg tudjuk mutatni magunkat, tudunk bemutatózni. Ennek eredményeképpen én azt gondolom, hogy idén már 60 ember iratkozott be, most már két osztály indul, van egy három éves és egy négy éves képzés.

Kitartás, fegyelem, szorgalom és elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki képes legyen maximálisan teljesíteni a rendészeti szakon és jó rendőr váljon belőle-tette hozzá Erdődi Mihály.