Izgalmas látnivalók a rendőrségen

1190

Lövéstől, szirénától volt hangos ma délelőtt a ceglédi rendőrkapitányság udvara. Óvodás és általános iskolás gyerekeknek mutatták be, hogyan kell intézkedni bűnözővel szemben. A rendőrség hagyományos nyílt napján nem csak imitált jeleneteket lehetett látni, volt kutyás bemutató, ujjlenyomatvétel és a régi egyenruhákat, fegyvereket is megmutatták a kicsiknek. Az izgalmas programok egyik fontos célja, hogy minél több gyerek kapjon kedvet a rendőri hivatáshoz.

Egy körözött személy ellenáll a hatósági igazoltatásnak, így a rendőrök földre küldve bilincselik meg-ez a jelenet is nagyon tetszett a gyerekeknek,  éppúgy,mint az, amikor egy autós bűnözőt elfogását imitálták. A rendőrség nyílt napján nem volt hiány látnivalóból. Az intézkedéstaktikai bemutató mellett Kresz programokat is szervezett a kapitányság. A ceglédi rendőrség minden év tavaszán kinyitja egy délelőttre a kapuit a ceglédi és környékbeli gyerekek előtt.

TÖRÖK CSABA, alezredes, kapitányságvezető, CRK: Az az apropója, hogy a rendőrség védőszentje április 24-e és ezidő környékén szoktuk megtartani ezt a rendezvényt.

A nyílt napon a bűnügyi osztály munkájába is betekinthettek a gyerekek, kipróbálhatták például az ujjlenyomatvételt és azt is megnézhették, hogyan néztek ki az egyenruhák, rendőri fegyverek, eszközök évtizedekkel ezelőtt. A program célja, hogy közelebb hozzák a lakossághoz a rendőrséget, és persze az is, hogy minél több gyerek kapjon kedvet a rendőri hivatáshoz. A nyílt nap egyik szervezője, Bori Zoltán, őrnagy elmesélte az ő történetét.

BORI ZOLTÁN, r.őrnagy, CRK: Én valóban akkor döntöttem el egy pályaválasztás során, hogy a rendvédelmi szervekhez megyek, akkor még nem volt biztos, hogy a honvédség vagy a rendőrség de végül a rendőrség mellett döntöttem és azóta is itt szolgálok.

A nyílt napon látványos program volt az Alfa Kutyásegyesület bemutatója is. A gyerekek csodálattal figyelték milyen feladatokat képesek teljesíteni a terápiás kutyák. De nagyon népszerű volt az is, hogy közvetlen közelről meg lehetett nézni a rendőrautót, mentőautót és tűzoltó autót.