Jubileumi Jász Hagyományőrző Nap

1034

A jász hagyomány és kultúra éltetése, valamint továbbadása a célja a Jász Hagyományőrző Napoknak. Jászkarajenőn 10 év tartanak minden évben programot, a jubileumot a hétvégén ünnepelték. Nem csak a felnőttek, hanem a fiatalok is jász viseletbe öltöztek, így adózva a jász kultúrának.

Nagy volt az érdeklődés a Jász Hagyományőrző Napon. Nemcsak a helyiek, hanem a testvértelepülésekről is Jászkarajenőre látogattak a hagyományéltetők.

PALYA ISTVÁN KÁLMÁN, polgármester, Jászkarajenő: ,,Jubileumunk is van, a 10. Jász Hagyományőrző Napunk van és ha visszagondolok arra, hogy 10 évvel ezelőtt mit is tűztünk a zászlónkra, hogy mi a célunk és ebből mit sikerült megvalósítanunk akkor úgy gondolom, hogy teljesült, amit szerettünk volna, mert hiszen a 10.-en vagyunk és azóta olyan sok mindenben tudtunk visszahozni a múltunkat azt a kultúrát, amit őseinktől örököltünk, kaptunk.”

A hagyományok éltetése pedig csak úgy lehetséges, ha a fiatalokkal megismertetik és megszerettetik a kultúrát – mint mondta. A hagyományőrző napra Agócs Alexandra is jász ruhát öltött. A fiatal lány már 8 éve néptáncol.

AGÓCS ALEXANDRA: ,,Hány részből áll ez a gyönyörű ruha? Van egy nagy alsó, van egy kis alsó, van ez a színes szoknya, a kötény, meg a blúz.”

Nemcsak táncosok, hanem népdalkörök is ellátogattak Jászkarajenőre. Gorcsakovszki Györgyné például a jászfényszarui Fehér Akác Népdalkör tagja.

GORCSAKOVSZKI GYÖRGYNÉ: ,,A Jászság minden területére, ahová meghívnak bennünket, de ide mindig jövünk mert ez a testvérvárosunk. Hogy érzik itt magukat? Itt nagyon jól érezzük magunkat mindig.”

A népdalkör egyik alapítója is részt vett a Hagyományőrző Napon.

ÖRDÖG JÁNOS: ,,Ez egy rettenetes nagy dolog, mikor annyi emberrel össze tudunk dolgozni azt kimondani nem lehet, hogy milyen örömöt ad.”

A rendezvényre elfogadta a meghívást a jászkapitány is. Bertalan János a tisztség eredetéről és feladatairól beszélt. A jászkapitány a Jász Kerület élén állt és a közigazgatási ügyeket intézte, illetve gondoskodott arról, hogy a kivetett adók beérkezzenek.

BERTALAN JÁNOS, Jászkapitány: ,,A kapitányok a nádor irányítása alá tartoztak a király után, tehát ők voltak a harmadik személy. Önálló rendelkezéssel pallosjoggal bíráskodással rendelkeztek és nem kis vagyonnal természetesen.”

A színpadon az óvodások, a tizenévesek és felnőtt hagyományőrzők is felléptek. Továbbá kihirdették a jászok nyomában című gyerekeknek szóló vetélkedő eredményét is, és természetesen nem maradtak el a finom ételek sem.