Katasztrófavédelmi verseny

1348

Mit kell tenni, ha tűz üt ki valahol, milyen információkat kell adni segélyhíváskor és hogyan kell elsősegélyben részesíteni egy bajban lévőt?-egyebek között ezekre a kérdésekre kellett választ adniuk a katasztrófavédelmi verseny résztvevőinek. A ceglédi tűzoltólaktanyában elméleti és gyakorlati feladatokban kellett bizonyítaniuk a diákoknak. Az egyik legizgalmasabb megmérettetés a tűzből mentés volt. A verseny lebonyolításában a Vöröskereszt és a Rádióamatőrök is részt vállaltak.      

 A katasztrófavédelmi versenyre minden évben ceglédi és Cegléd környéki iskolások jelentkezhetnek. A diákoknak idén tíz állomáson kellett helyt állniuk. Az egyik feladat például az volt, hogy mutassák meg, hogyan kérnének segítséget, milyen információkat adnak meg egy tűzesetnél. Akkor lesz a leghatékonyabb a tűzoltók segítsége, ha a nevet, címet és telefonszámot is megadja a segélykérő, és röviden elmondja mi történt.

NAGY PÉTER, tüo.alezredes, mb.kirendeltség vezető: Hogy hány személy van veszélyben,, van-e áramtalanítási lehetőség, illetve hogy olyan momentumokat, olyan dolgokat is véghez tudnak hajtani a segítségünkkel, ami már a kiérkező kollégáknak nem lesz szükség, hiszen már leáramtalanítottak, adott esetben gázt elzártak, ezekre a fontos dolgokra igyekszünk megtanítani őket.

Minél többet tanulnak, tudnak a veszély elhárításáról, a helyes segítségnyújtásról a gyerekek, annál jobban tudnak reagálni egy esetleges stresszhelyzetben-tette hozzá a tűzoltó alezredes.

NAGY PÉTER, tüo.alezredes, mb.kirendeltség vezető: Minden feladat erre épül, hogy egy kicsit betekintést nyerjenek a munkánkba, valamint adott esetben a mi munkánkat tudják segíteni, hiszen már kezdünk egy kicsit közös nyelvet beszélni.

A versenyen induló nyolc csapatnak elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kellett adniuk. Imitálniuk kellett egy balesetet, ahol társuk megsérült. Az elsősegély nyújtó feladat mellett az egyik legizgalmasabb teendő a tűzben való tájékozódás és mentés volt. A diákoknak egy füsttel teli pincéből kellett kimenteniük egy plüssállatkát. A fiúk rendészeti szakon tanulnak a középiskolában. Azt mondják: mindig érdekelte őket a segítségnyújtás és hivatásuknak is ezt választják majd. A verseny dobogós helyezettjei érmet és oklevelet kaptak, valamint továbbjutottak a területi versenyre.