Kevés a szociális munkás

1417

Három évfordulót is ünnepel Abonyban a szociális terület. 25 éves a Családsegítő szolgálat, 20 esztendős a Gyermekjóléti Szolgálat és 10 éve alakult a Támogató Szolgálat. A jubileumok kapcsán találkozót szerveztek, ahol a szakemberek értékelték az elmúlt évtizedeket.

Többszörös évforduló miatt voltak hivatalosak ünnepi találkozóra ma délelőtt az Abonyban és a járásban dolgozó szociális szakemberek. Az abonyi családsegítő szolgálat 25, a gyermekjóléti szolgálat 20 éves és 10 éve működik a Támogató szolgálat. A rendszerváltoztatás óta nagyon sokat változott a szociális szféra Magyarországon-összegezte az elmúlt éveket köszöntőjében az abonyi polgármester.

ROMHÁNYINÉ DR. BALOGH EDIT, polgármester, Abony: A mai napig nagyon sok önkéntes tevékenykedik, de szükség van egy olyan szakszolgálatra, amely mögött ott van a tudás, a tervszerűség, a jogi tanácsadás. Egy stabil, hivatástudattal rendelkező gárda tudja város lakosságát átsegíteni a nehézségeken.

Legyen az a nehézség egy válás, betegség vagy a munkahely elveszítése, a szociális munkások nagyon sokat tudnak segíteni egy-egy krízisjellegű élethelyzetben. És természetesen a mélyszegénységben élőknek is. Ez az egyik legnehezebb feladat-hangzott el a találkozón. A lakhatási és a mindennapos megélhetési gondokkal küzdőkön rendszerszintű segítség kell. Az elmúlt 25 évben sokat fejlődött a szociális intézményi ellátórendszer, de még mindig van feladat bőven-mondta Takács Imre.

TAKÁCS IMRE, elnök, Magyar Családsegítők és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete: Az eszközrendszer fejlődött. Létrejöttek a családok átmeneti intézményei, ahol évente 5-6 ezer személy van elhelyezve, akik lakhatási problémával küzdenek. A nappali ellátás rendszere is fejlődik, a bölcsödei ellátás, a kötelező óvodáztatás, a gyermekprevenciós programok. Ezek jelentenek némi segítséget, de ez még nem elég ahhoz, hogy a mélyszegénységben élők ne termeljék túl önmagukat.

A mélyszegénységben élő gyerekeken, családokon való segítés a szociális munka egyik legnehezebb terülte. Kevés a szakember, az intézmények 20-30 százalékos létszámhiánnyal küzdenek-tette hozzá az elnök.

TAKÁCS IMRE, elnök, Magyar Családsegítők és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete: Óriási nagy erkölcsi, érzelmi, pszichikai megterhelést jelentenek a szociális munkások számára. Ezért nagyon sokan elvándorolnak a szakmából más területekre. Folyamatos létszámhiánnyal küzdenek az intézmények. Ehhez természetesen hozzátartozik, hogy a bérhelyzetük, az életpálya modellnél elindult egy folyamat de még nagyon az elején vagyunk, még mindig nem olyan szinten vagyunk amely ahhoz volna szükséges hogy a szakemberek számára még vonzóbb legyen a pálya.

A találkozón minden előadó a szociális ágazat elmúlt 25 évét értékelte. Jövő héten pedig-hosszú évek óta először-újra ünnepséget tartanak Abonyban a Szociális Munka Napján.