Ki a legjobb forgalomirányító?

1211

Ismét Cegléd adott otthont a karos forgalomirányító verseny megyei döntőjének. A rendőröknek elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kellett adniuk, a 14 versenyző felváltva irányította ma délelőtt a forgalmat a Kossuth Ferenc és Széchenyi út kereszteződésében. A ceglédi versenyző, Vígh András a középmezőnyben végzett.

Pest megye valamennyi rendőrkapitányságáról egy-egy rendőr vett részt a karos forgalomirányító versenyen. Nem első alkalom, hogy Cegléden rendezik a megmérettetést. A megyei döntőbe jutott 14 indulót a megyei főkapitány helyettes köszöntötte. Fekete Csaba elmondta: egyre többször és több helyen találkozhatunk karos forgalomirányítókkal.

FEKETE CSABA, dandártábornok, főkapitányhelyettes, PMRFK: Az elmúlt közel másfél évtizedekben ha figyelemmel kísérjük hogy milyen számban növekedett a közúti gépjárművek száma és milyen mértékben növekedett az utak forgalomterhelése akkor egészen nyilvánvaló, hogy gyakran kell beavatkozni rendőri eszközökkel a forgalom szervezésébe és irányításába különösen akkor, ha bizonyos infrastrukturális fejlesztések is megvalósulnak, amelyek a közlekedés biztonságát szolgálják.

A legtöbb alkalommal Budapesten találkozhatnak az autósok karos forgalomirányítókkal, de a Forma 1 idején és a közlekedései csomópontok építésénél is szükség van a rendőrök segítségére. A versenyzőknek ma elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kellett adniuk. És nem csak a szakmai tudás, a kivitelezés is számított.

FEKETE CSABA, dandártábornok, főkapitányhelyettes, PMRFK: Van ennek egy művészi hatása is, én azt gondolom. Tehát egy kicsit több annál, mint kizárólag csak szakmai tudás, hanem az is fontos, hogy hogyan néz ki a rendőr. Mennyire szépen és attraktívan hajtja végre ezeket a mozdulatokat.

A verseny gyakorlati részét a Kossuth Ferenc utca és Széchenyi út kereszteződésében rendezték. Egy-egy rendőr hét percig kellett hogy irányítsa a forgalmat. A bírálóbizottság ezalatt pontozta a forgalomirányítókat. A ceglédi kapitányságról Vígh András, főtörzsőrmester mérette meg magát, végül a középmezőnyben végzett, kilencedikként zárta a versenyt. A megyei döntőt Szabad Krisztina, a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársa nyerte.