Ki hol tanul tovább?

1021

Három hetük van az általános iskolásoknak, hogy eldöntsék, melyik középiskolában szeretnének továbbtanulni. A jelentkezési lapokat február 19-ig kell eljuttatni az intézményekbe. Vannak, akik a gimnáziumi képzést választják, míg mások szakmát tanulnak. Akik ez utóbbit választják, akár havi ösztöndíjat is kaphatnak.

Az elmúlt hónapokban nyílt napokra várták a végzős általános iskolásokat Cegléden, hogy bemutassák a diákoknak, milyen képzést kínálnak számukra a középiskolák. Az ipartestület székházában például a Bem iskola oktatói a kétkezi szakmákat népszerűsítették.

SERFŐZŐ BALÁZS: Amit megnéztünk eddig az a kőműves munka volt, aztán a faesztergályos, és most itt vagyunk bent a gépészetnél. – Melyik tetszett neked eddig a legjobban?-Eddig a kovácsüzem meg a gépészet.

A nyolcadikosoknak nem könnyű a választás. És már nincs is sok idejük a döntésig. Február 19-ig el kell küldeni a jelentkezési lapokat a választott intézményekbe. Cegléden a Kossuth Gimnázium, a Közgazdasági, a Kereskedelmi, a Mezőgazdasági és Egészségügyi és a Bem József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola várja a legifjabb tanulóit. A Bem Iskolában a szakgimnáziumi képzés során 4 ágazatban öt szakképesítést tanulhatnak a diákok.

 FERNENGEL KATALIN, igazgató, Bem József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola: A gépészetben a gépgyártás technológiai technikus, vagy elektronikai technikus. Közszolgálati ügyintéző, ami amúgy a rendészet is. A szépészetben pedig a kozmetikus és a fodrász szakképesítésekre iskolázunk be tanulókat. Szeretném elmondani, hogy azok, akik a rendészeti ágazatra jönnek közszolgálati szakképesítést tanulni, ők az érettségi után elmehetnek valamelyik belügyminisztériumi iskolába és ott a két év helyett másfél év alatt szerezhetnek rendőri szakképesítést.

A Bem Iskola szakközépiskolai 3+2 éves képzése során pedig villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló, hegesztő, női szabó, festő-mázoló-tapétázó, kőműves, asztalos és rendészeti őr képesítést szerezhetnek a tanulók. Az igazgató kiemelte: néhány képzésnél ösztöndíj is jár

FERNENGEL KATALIN: A szerszámkészítő, gépi forgácsoló illetve hegesztő szakképesítések, azok a tanulók, akik ezekre készülnek fel, a Szabó Adolf ösztöndíjban részesülnek ami a tanulmányi eredményeiktől függően 10-től akár 35 ezer forint is lehet havonta.

A hiányszakmákat tanuló diákok biztosan el tudnak helyezkedni. A ’90-es évek óta nem indított az iskola például szerszámkészítő képzést, most viszont nagy igény mutatkozott rá a vállalkozók részéről. A szorgalmas diákok, akik idővel jó szakemberré válhatnak, akár többet is tudnak keresni, mint egy diplomás. Szükség van a frissen végzett fiatalokra-mondta az igazgató.

FERNENGEL KATALIN: Bizony a cégek itt álltak a szóbeli vizsga napján, és a tanulók válogathattak hogy melyik céghez mennek el dolgozni.

Hogy kit hova vettek fel, az március 14-ig derül ki. Ez időpontig hozzák nyilvánosságra a középiskolák a felvételi jegyzéket.