Ki lesz a szakma kiváló tanulója?

4964

Országos pékversenyt tartanak Nagykőrösön a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakiskolában. A szakma kiváló tanulóját keresik. A diákoknak elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kell adniuk. Akik jól teljesítenek a versenyen, nem kell szakmunkás vizsgát tenniük tanév végén. Sajnos egyre kevesebben tanulnak péknek- ez is hiányszakma- pedig a sütőipari cégek folyamatosan keresik a szakembereket.

Szorgosan dolgoztak ma délelőtt a péknek tanulók. Az elméleti beszámoló után a gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett. Húsz diák adott számot tudásáról. Szegedről, Budapestről, Debrecenből és a Dunántúlról is érkeztek fiatalok. Az országos szakmai versenynek több mint 50 éves hagyománya van. Mint minden évben, úgy most is minden tanuló ugyanazokat a feladatokat kapta.

GYŐRI ZOLTÁN, versenybizottság elnöke: Finom fonott kalácsot kellett nekik készíteni, illetve negyed kilós mákos tekercset. Ezt a két terméket kell neki olyan minőségben előállítani,hogy ami a Magyar Élelmiszer előírásainak megfelel ,tehát abszolút piacképes termékről legyen szó. Nekünk össze kell majd hasonlítani ezeket a termékeket, és úgy kell egy rangsort kialakítani.

Gondos, precíz munkát várt el a versenybizottság. A pékárúk elkészítése mellett a díszítést és a csomagolást is pontozták.

GYŐRI ZOLTÁN, versenybizottság elnöke: Mi itt vagyunk a versenyzők között a dagasztás pillanatától kezdve. Vizsgáljuk a tészta tulajdonságait, ahogyan a gyerekek elkészítik. Nézzük a feldolgozás minőségét, és a végén érzékszervi vizsgálatnak fogjuk alávetni a terméket. Általában az a tapasztalat, hogy itt a versenyen ez szokott működni, tehát igyekszünk olyan feladatot választani ahol nagy különbségek jönnek ki, így a bizottság könnyen tud majd választani.

Sajnos egyre kevesebben választják ezt a nem könnyű, ámde gyönyörű szakmát. A nagykőrösi Toldi Iskolába is egyre kevesebb diák jelentkezik a pék képzésre. Akár három osztályt is tudnának indítani,de csak egyre való létszám jön össze-mondta az igazgató. Pedig a diákokat ösztöndíjjal is motiválják.

KISNÉ RÓZSA IBOLYA, igazgató, Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakiskola: Tanulószerződést kötünk azokkal, akik a mi tanműhelyeinkben dolgoznak. Tehát ők tanulmányi eredménytől függően akár 30 ezer forint havi ösztöndíjat kaphatnak, illetve tanulószerződéses összegük is 17 ezer forint körüli összeg. Ehhez csupán be kell járni az iskolába és teljesíteni a követelményeket, és a tanulmányi eredménynek kell a megfelelő szinten lenni, hogy megkaphassák.

A kétkezi, nehéz munka nem népszerű a fiatalok körében. A pékek éjszaka, hajnalban és sok esetben ünnepnapokon is dolgoznak, ez sem teszi túl vonzóvá. Az elhelyezkedéssel nincs gond, sok sütőipari cég keres jó szakembereket. Az országos szakmai versenyen kiválóan teljesítő diákoknak nem kell szakmunkás vizsgát tenniük. Az eredményhirdetés holnap délelőtt lesz.