Kiállítással egybekötött egészségnap

1036

Szűrésekkel egybekötött egészségnapra várták az időseket ma a Művelődési Központban. A szellemi képességek hanyatlásával járó betegségekről, a házi ápolásról és egyéb gondozási lehetőségekről is tájékoztatást kaphattak az érdeklődők. A demencia vizsgálat és vérnyomás mérés mellett pedig egy különleges kiállítást is megnézhettek. A pszichiátriai gondozottak szebbnél szebb festményeiből álló tárlat segíti a társadalmi elfogadást is.

 A vérnyomás mérés mellett számos vizsgálattal várták ma az időseket a Művelődési Központban. A Toldy Ferenc Kórház I.pszichiátriai osztálya első alkalommal szervezett egészségnapot az idősek világnapjához kapcsolódva. A demencia, vagyis a szellemi hanyatlás, a képességek csökkenése sok idős embert érint, Európában hétmilliót, Magyarországon pedig mintegy 160 ezret. A családra is nagy terhet ró, ha a szülőknél, nagyszülőknél megjelennek a tünetek, például a memória romlás, és a tájékozódási képesség. Az egészségnapon éppen ezért széles körű tájékoztatással készültek.

MAGONYINÉ VARGA SZILVIA, gyógyfoglalkoztató szakaszisztens, I:Pszichiátriai Osztály: Ezért jöttünk többen a pszichiátriai osztályról, többek között az I.Pszichiátriáról, a II. Pszichiátria rehabilitációs osztályáról, érkeztünk vérnyomás méréssel, demencia vizsgálattal, amely nagyon fontos És érkeztek az idősek otthonából is szakemberek, akik abban nyújtanak segítséget, hogy az idős embereket, ha bajuk lesz, hová helyezhetik el, tehát ebben nyújtunk segítséget.

Az egészségnap arra is kiváló lehetőség volt, hogy segítség a pszichiátriai betegek társadalmi elfogadását. A pszichés gondozottak ugyanis sok esetben élen járnak kreativitásban, a szép meglátásában és az alkotásban. Szemet gyönyörködtető munkáikat pedig most a nagyközönségnek is megmutatták.

MAGONYINÉ VARGA SZILVIA, gyógyfoglalkoztató szakaszisztens, I:Pszichiátriai Osztály: Egy pszichiátriai beteg is lehet teljes értékű ember. Ha meggyógyul, mi úgy nevezzük, hogy tünetmentessé válik, akkor ő ugyanolyan értékű ember, mint bárki más, ezt lehet látni a festményeken is.

A tárlatot úgy állították össze, hogy jól lehessen látni, egy-egy gondozott festményei hogyan változtak a gyógyulás időszakában. Az alkotás ugyanis kiváló terápia is. Vannak olyan képek, amelyek zenés festésen készültek.

MAGONYINÉ VARGA SZILVIA, gyógyfoglalkoztató szakaszisztens, I:Pszichiátriai Osztály: Nekünk van egy olyan csoportunk, amelyet nagyon szeretünk mi is, nem csak a betegek. Komolyzenére kell a betegeknek élményeiket, érzéseiket, emlékeiket kifesteni. Itt rögtön megmutatkozik, hogy a betegeknek valamilyen tehetsége van a festészetbe. Utána inspiráljuk őket, biztatjuk őket, hogy igenis fessenek.