Kihirdették a végeredményt

781

Egy szombathelyi lány, Zsohár Veronika nyerte a Kárpát-medencei balladamondó versenyt. A két napos eseménynek Nagykőrös adott otthont, több mint kétszáz diák indult, a döntőbe 14 tanuló jutott be. A faitaloknak kötelező és szabadon választott Arany János balladával kellett készülniük.

Győr, Debrecen, Szolnok, Budapest, Tata, Miskolc-csak néhány város, ahonnan érkeztek középiskolások a balladamondó versenyre. 13. alkalommal rendezték meg az irodalmi vetélkedőt. Nagykőrös már többedszer adott otthont a rangos eseménynek, az Arany János emlékév miatt pedig minden eddiginél nagyobb érdeklődés kísérte a versenyt. A diákoknak kötelező és szabadon választott Arany balladával is készülniük kellett. A döntőbe már 14 fiatal juthatott be. Művészekből, pedagógusokból álló zsűri értékelte a produkciókat. Varázslatos órák vannak a hátunk mögött-mondta még a díjkiosztás előtt a zsűri elnöke, a Jásza Mari díjas, érdemes művész, Horváth Lajos Ottó.

HORVÁTH LAJOS OTTÓ, színművész: Minden ballada, minden előadás valamit dobbant a szívünkön, dobbant az elménken. Azon a közösségi érzésen, amit akkor érzünk, amikor Arany János művét hallgatjuk, és ezzel gazdagodunk itt. Úgyhogy a zsűri nevében szeretném megköszönni a diákoknak, akik megörvendeztettek bennünket ezzel.

A 14 döntőbe jutott fiatal mindegyike kapott ajándékot. Németh Bence Antal, Mihálykövi Sára, Soltész Daniella, Puskás Balázs Ákos, Staudt Laura és Juhász Kitti oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át. Földi László, országgyűlési képviselő különdíját Kanyó Kata, debreceni diák, Nagykőrös Város különdíját pedig Fehér Fanni, budapesti tanuló nyerte el. A magas színvonalú felkészülésért járó különdíjat Tóth Emese, szolnoki középiskolás kapta, a ballada értő tolmácsolásárét Szaplonczay Mária, debreceni tanuló, míg a szép magyar beszédért Oszvald Balázs, veszprémi diák vehetett át elismerést. Az ünnepélyes díjátadás végén szólították színpadra a dobogósokat. Bronz fokozatot ért el Lukács Lilla Réka, budapesti középiskolás, ezüst minősítést Gera Zsuzsanna, a nagykőrösi gimnázium diákja kapott, a verseny győztese pedig egy szombathelyi lány, Zsohár Veronika lett. A versenyzők tárgy-és pénzjutalmakat is kaptak.