Komoly fagykár a szőlőben is

1152

Nem bírták a gyümölcsösök a szokatlanul hideg telet, a szőlőültetvényeken is komoly fagykárral kell számolni. Az Aranyhegyen egyes szőlőfajtáknál a fele termés odaveszett. A szőlő mellett a gyümölcsösöket is megviselte az időjárás, a meggy és szilvafák hozamát a tavaszi fagy felezte le.

Hiába a tengerszint feletti magasság, a berceli dombokon is komoly károkkal kell szembenézniük a szőlősgazdáknak. Az év eleji, tartós, -18 foknál is hidegebb, száraz tél nem kímélte az egyes szőlőfajtákat.

KLÉMENT GYÖRGY, szőlőtermelő: Amik kevésbé bírják a fagyokat  azoknál az is megtörtént, hogy tőkéből kifagytak. Mint a mögöttem látható területen is jól látszik, bizonyos tőkéken semmi fakadás nem látható még. Ez már valószínűleg nem is fog megfakadni.

Az irsai olivért, a cabernet savignont nagyon megviselte a szokatlanul hideg tél, de vannak azért olyan táblák, amelyekben nem keletkezett különösebb kár. A cserszegi fűszeres, a rajnai rizling és a kékfrankos például egész jól átvészelte a hideg hónapokat-mondta Klément György. Összességében örömre semmi oka a termelőknek.

KLÉMENT GYÖRGY, szőlőtermesztő: Én a magam 20 hektáros területemen alig több mint fél, és 2/3 közötti termésem lesz, amely még további jó időjárás esetén egy nagyon szép minőséggel kecsegtethet, kárpótolhat mindezért.

A szőlő mellett a gyümölcsösökben is komoly fagykárral kell számolni. A meggyfákat megrázva jól látszik, milyen sok gyümölcs lehullik. Mindezért a tavaszi fagy a felelős, hiszen a frissen bekötött gyümölcs megfázott, ezek már nem fognak beérni. A legnagyobb gond az érdi bőtermőnél van, de a szilvafák is megsínylették a hideget, van olyan ültetvény, amelynek a termése teljesen lenullázódott.