Kompótot és ivólevet bíráltak

1049

A magyar és ezen belül a ceglédi nemesítésű kajszibarack és az abból készült ivólé valamint kompót még mindig verhetetlen-derült ki a napokban tartott gyümölcsbírálaton. A termelők, szakemberek a barack mellett szilvából készült levet és befőttet is pontoztak. Jónéhány szempontot figyelembe vettek, mint például a szín, a méret, az illat és a zamat.

Kis tálkákban tették a termelők, szakemberek elé a kompótot és az ivólevet. Többféle szempont alapján kellett értékelni: fontos a szín,az alak, a méret az állomány és az illat is.

NÁDOSY FERENC, vezető, Ceglédi Gyümölcskutató Állomás: Megnézzük külön a színét, ez fajtánként azért elég eltérő, meg kell nézni az alakot, a méretet. Kompótoknál nem olyan nagy jelentősége van annak, hogy milyen méretű, de van aki szereti a nagyobbat. Az állomány azonban egy fontos szempont, hogy ez mennyire jól tartja meg a hús keménységét. Egytől ötig lehet pontozni egyébként.

A Ceglédi Gyümölcskutató intézetben rendszeresen tartanak bírálatot. Ezúttal kajszibarack és szilva kompótót és ivólevet kóstolhattak a szakemberek és a minisztérium illetékesei. Cegléden 50 éve nemesítenek kajszibarackot. Az elismert nemesítő, Nyujtó Ferenc neve még ma is fogalom országszerte. Mintegy 60 fajta kajszibarack van forgalomban az üzletek polcain. És nem csak itthon, külföldön is.

NÁDOSY FERENC, vezető, Ceglédi Gyümölcskutató Állomás: A magyar kajszi vagy a Ceglédről származó szelekciókat ízben és illatban elég nehéz megverni tehát lekvár és ivólé, illetve pálinka vonatkozásában a magyar kajszi fajta-nyugodtan ki merem jelenteni, hogy verhetetlen. Más kérdés, hogy keménységben lehet hogy nem a legjobbak,de ízben mondhatom,hogy a magyar fajták a legjobbak.

Eltarthatóság, szállíthatóság szempontjából kicsit hátrébb van a magyar kajszi,de dolgoznak a szakemberek rajta,hogy minél keményebb húsú fajtákat nemesítsenek-tette hozzá Nádosy Ferenc.