Koporsós vagy urnás?

1401

Egyre több a hamvasztás, főleg a nagyobb városokban. Jóval kevesebben kérnek koporsós temetést hozzátartozójuknak, mint 20 évvel ezelőtt. A megváltozott temetkezési szokások leginkább az árakkal magyarázható. A koporsós temetés ugyanis akár a másfélszerese is lehet a hamvasztásos szertartásnak.

Üveg, fém, gránit vagy kerámiaurna. A választásnak csak a képzelet és a pénztárca szab határt. Ennél a ceglédi temetkezési szolgáltatónál is azt tapasztalják, mint az országos statisztika: vagyis, hogy egyre többen kérnek urnás temetést hozzátartozójuknak. 1990-ben 10 temetésből 8 koporsós volt és csak kettő urnás. Ez az arány a kétezres évek végén kezdődött gazdasági válság idején teljesen megfordult.

TANKÓ ZOLTÁN, ügyvezető, Tankó-Walter és Társa Kegyeleti Kft.: 2008-ban volt olyan, hogy 80 százalék volt hamvasztás a területünkön, és 20 százalék volt a koporsós temetés. Utána viszont az eltelt 7-8 évben azt tapasztaljuk, hogy a mi területünkön kezd a koporsós temetések száma megnövekedni. Tavaly 2016-ban nálunk már 40 százalék fölé ment a koporsós temetések száma.

A családok kétszer is meggondolják milyen szertartással búcsúzzanak szeretteiktől. A koporsós temetés ugyanis jóval drágább, mint az urnás-mondta Tankó Zoltán.

TANKÓ ZOLTÁN, ügyvezető, Tankó-Walter és Társa Kegyeleti Kft.: 40-50 százalékkal drágább maga az, amit  temetkezési szolgáltatónál kell fizetni, de a sírkövesnél is megdrágul, ahol már van síremlék. Ahol új sírhely van az nem emeli meg a költségeket, de ahol már meglévő sírba kerül, ott a sírköves ára is hozzájön ehhez az összeghez.

A nagyobb városokban már csak elvétve van koporsós temetés, Budapesten és Kaposváron például 97 százalékban hamvasztásos búcsúztatást választanak. Ennek oka az is, hogy a nagyvárosokban kevés a temetkezésre szánt terület. Vidéken, főként falukban és kisebb városokban az idősebb korosztály ragaszkodik a koporsós búcsúztatáshoz.

TANKÓ ZOLTÁN, ügyvezető, Tankó-Walter és Társa Kegyeleti Kft.: Ez jellemző, hogy akik idősebbek azoknál magasabb a koporsós temetés. Ez volt régen a szokás, ezt szokták meg, ehát nagyon sokan ragaszkodnak még az idősek közül.

Tankó Zoltán azt is elmondta: sokan nem tudják, hogy a koporsós temetést az időjárási viszonyok is befolyásolják. A jogszabály szerint ha tartósan két méter fölött van a talajvízszint, nem engedélyezett a koporsós szertartás.