Különleges tárlat Nagykőrösön

1254

Apa és fia, vagyis Tóth István és Apáti-Tóth Sándor fotóiból nyílt kiállítás Nagykőrösön. A különleges tárlat megnyitóján elhangzott: habár nagyrészt különböző stílusú és témájú képeik vannak, az út ugyanaz, a képeken, az alkotásaikban pedig találkoznak.  A tárlat november 2-ig látogatható.

Különleges kiállításnak ad otthont Nagykőrösön, a Svájci Házban. Az évszázad kiváló fotóművésze Tóth István, valamint fia, az ugyancsak fotóművész, Apáti-Tóth Sándor alkotásai láthatóak falakon. A tárlatot Nógrádi Gábor, író nyitotta volna meg. Betegsége miatt gondolatait az Arany János Művelődési Központ igazgatóhelyettese tolmácsolta. A két művész fotóin jól látszik a stílusbeli és a témaválasztás közötti különbség.

JUHÁSZ NÁNDOR: Az apa az arcot rögzíti, a ráncos kezet, a gyűlölködő szemhunyorítást, a fáradt vállat, a fekete és fehér örök és kiélezett arcát a magyar tájban. A fiú a tükör által homályosan lát egy elhagyatott babát. Foszló lányarcot, ketrecet, egérfogót, homokdűnét a fekete, fehér egymásba olvadó ezer árnyalatában és látja az elsüllyedt Atlantiszt is újkép versein.

Minden ember keresi a saját stílusát, ezért is akar különbözni apjától a fiú. De aztán –ha kitérőkkel is- mégiscsak visszatalálnak a közös útra-tolmácsolta Nógrádi Gábor szavait Juhász Nándor.

JUHÁSZ NÁNDOR: Azt hiszik olyan nagy a különbség a két művész, apa és fia alkotásai között? Ami van, az nem lényeges, az út ugyanaz, csak a lélek belső tükrében látszanak a más fénytörésben a valóság megörökített darabjai. Kétféle történelmi-társadalmi időben, térben indulunk el, de most a képeken az alkotásaikban találkoznak, hogy a keresztet együtt vigyék tovább.

A pályája során 327 díjjal is jutalmazott Tóth István egy éve hunyt el. A tárlattal is emlékezni szeretnének a világhírű fotóművészre és az emberre. Fia, Apáti-Tóth Sándor különleges ajándékkal is készült a megnyitó közönségének.

APÁTI-TÓTH SÁNDOR: Ahogy itt körbenézek, leginkább édesapám barátai, tisztelői vannak itt. A híres dióágyas pálinkájával vendégelte meg őket.

Most pedig Apáti-Tóth Sándor vendégelte meg a jelenlévőket a híressé vált dióágyas pálinkával. A kiállítás november 2-ig tekinthető meg a nagykőrösi Svájci házban.